Oszkár
20 °C
29 °C

Füveztek őrt álló svájci katonák

2008.07.05. 22:07
Marihuánát szívtak, majd befüvezve lepisilték a követség épületét svájci katonák, panaszkodott az USA svájci nagykövetsége. Egy katona az épület falának támasztva hagyta a puskáját, míg vécére ment. Bernben elismerték, hogy érkeztek panaszok az őrök viselkedésére, de most már tanítják a kiképzés alatt, hogyan kell viselkedni.

Az Egyesült Államok svájci nagykövetsége arról panaszkodott, hogy az őrségben álló svájci katonák marihuánát szívnak és a követség épületére vizelnek - állítja egy svájci bulvárlap szombati számában. A svájci védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy érkezett kifogás, de szerinte azokat még tavaly tették, és idén már nem érkezett panasz az őrök viselkedésével kapcsolatban.

Unalmukban füvet szívnak, aztán túl lusták vécé után nézni - írta a Blick német nyelvű svájci napilap a katonákról. A bulvárlap szerint az Egyesült Államok svájci nagykövetsége azt is kifogásolta, hogy a svájci katonák hanyagok a fegyvereikkel. 2004 márciusában például egy katona a külképviselet falának döntve hagyta a puskáját, amíg vizelni ment. Egy másik esetben egy járókelő két töltött fegyvert talált egy zürichi épület mellett, de a puskákért felelős két katonát nem látta sehol - sorolja a lap.

A svájci védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az amerikaiak arról panaszkodtak, hogy némelyik katona marihuánás cigarettát szív és a környékre vizel, miközben a nagykövetség épületét kellene őrizniük. A kifogásokat azonban még tavaly emelték a katonák ellen, és idén már nem jeleztek újabb problémát az őrök viselkedésével kapcsolatban - mondta Sebastian Hueber az ATS svájci hírügynökségnek. A katonák most már azt is tanulják a kiképzés alatt, hogy hogyan kell viselkedni, amikor követségi épületeknél szolgálnak - tette hozzá a szóvivő.