Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Európában napok óta szakad az eső

2005.08.25. 13:25
Svájcban, Ausztriában, Németországban, Bulgáriában és Romániában ötvenhat ember halt meg eddig a napok óta tartó esőzésben, jelentette a BBC.

Bajorországban néhány töltés nem bírta tovább a Duna nyomását, a víz néhány kisebb településen akadálytalanul hömpölyög az utcákon és tör be a házakba. Ulm egyik városrészében evakuálni kellett a partmenti lakókat. A folyó csütörtökön már apad, és az áradás jóval kisebb károkkal jár, mint a 2002-es elbai, amikor húsz ember halt meg.


Nézzen megáradt folyókat,
elöntött városokat

Svájcban négy ember meghalt, kettő eltűnt a Bern és St. Gallen között fekvő térségben. Itt még nem kezdődött meg a tavak apadása a folyamatos esőzések miatt, ezer embert kellett kitelepíteni otthonából, sokan a házuk tetején várták a helikopteres mentést. Bernben víz alá került az óváros, és a part menti negyed. A legnagyobb gondot továbbra az ivóvízellátás okozza, miután az áradások nyomán szennyező anyag jutott a vízhálózatba.

A lezúduló csapadék árvizek mellett negyvenhét kisebb földrengést is előidézett, a svájci földrengésjelző intézet közleménye szerint a legerősebb lökések 2,5 erősségűek voltak a Richter-skála szerint. A lakosság többsége nem is észlelte a gyenge földlökéseket, vannak azonban olyanok, akik esküsznek rá, hogy szokatlan csattanásokat hallottak a föld mélyéből.

Ausztriában négyre növekedett az özönvízszerű esőzések okozta áradások halálos áldozatainak a száma. A negyedik áldozat holttestét csütörtökön találták meg, az idős férfit még kedden sodorta el a víz az ország legnyugatibb tartományában, Voralbergben. Csütörtökre már stabilizálódott a helyzet, a belügyminiszter szerint a legrosszabbon már túl vannak, de még mindig tizenhétezer tűzoltó, katona és önkéntes segít a bajba jutottaknak a Duna mentén és az alpesi patakoknál.

Bulgáriában legalább húsz ember vesztette életét az áradásokban és tizennégyezer ember vesztette el otthonát az elmúlt három hónapban. A szakadó eső az ország északnyugati régiójában okoz vészhelyzetet.

Moldovában áldozatokról nem érkezett jelentés, csak szakadó esőről, lakóházakat romboló áradásról, elsősorban a főváros, Kisinyov környékéről.

Szlovéniában a szünet nélkül zuhogó eső az ország középső és keleti részén mosta alá az utakat.

A romániai állapotokról bővebben itt olvashat>>>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!