Öncenzúrázott könyv az olajmaffiáról

2006.08.03. 13:59
A fenyegetések dacára is megírta könyvét az olajmaffiáról Kármán Irén, aki Sándor István ("Papa") és Karancsi Tibor nyomozók segítségével állított össze egy dokumentumkötetet. Sándor a csütörtöki könyvbemutatón azt mondta, hogy sokan ma is munka nélkül élvezik azokat a vagyonokat, amelyeket az államnak okozott ezermilliárdos kárból, olajszőkítésből szereztek.

A régi szép időkben, a kilencvenes évek közepén, amikor a városi tömegközlekedési cégek, a távolsági buszok és a mezőgazdasági gépek is szőkített olajjal üzemeltek, akkoriban még jól lehetett keresni, mondta a Szemben a maffiával - "Papa" nyomoz című kötet szerzőjének egy kamionsofőr, aki a hamisított gázolajat szállított. Akkoriban havi négyszázezret kapott egy olyan cégtől, amelyik egy parlamenti képviselőhöz kötődött.

Nem egyedi eset

Persze ez nem egyedi eset. A kötetben így szerepel cégek, politikusok, rendőrök neve, akiket összefüggésbe lehet hozni az olajügyekkel.

Sándor István, az olajügyek egykori nyomozója szerint a politika átszőtte az olajüzletet. Azt mondja, ezermilliárdos kár keletkezett a kilencvenes években olajszőkítésből. Sándort egyébként a nyomozásai után meghurcolták, elítélték majd felmentették, de ügyét 85 évre titkosították. Ahogy a sajtótájékoztatón egy újságíró megjegyezte: ezzel alighanem az életét mentették meg, mert ha a dokumentumokat nem titkosítják, akkor magát az ismeretek birtokosát kellett volna "eltüntetni".

A korábban hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt Sándor hat hónapot töltött előzetesben, 2005 decemberében a Legfelsőbb Bíróság az összes vád alól felmentette.

Karancsi Tibor a rejtélyes rendőrhalálokról beszélt, öt egykori munkatársának gyanús elhunytáról számolt be. Arról is beszélt, hogy a Macskási-telepi rajtaütésük óta már senki nem dolgozik a rendőrségen az akkori akció végrehajtói közül.

Mekkora a kár?

Kármán Irén a volt nyomozótisztnél nagyobb sávban ingadozó összegekről beszél: a Levegő Munkacsoport becslése szerint a környezeti károkkal együtt akár nyolcezer-milliárdba is kerülhet a tiltott olajkereskedelem következményeinek felszámolása.

A könyv megírásakor számos fenyegetés érte a szerzőt és a megszólalókat is. Ezért a videóanyagból nem készült el az eredetileg tervezett dokumentumfilm sem, sokan ugyanis visszavonták nyilatkozataikat, és a készítők nem akarták veszélybe sodorni a tanúkat.

Kármán Irén dokumentumfilm-rendező, eredetileg tehát nem könyvet akart írni, hanem filmet forgatott volna. Nem is tett le erről véglegesen, ezért - a fenyegetések miatt - több helyen tárolja a videó-dokumentációt.

Fenyegetések

Egyszer valaki telefonon hívta fel, nem fél-e attól, hogy elüti egy autó a gyerekeit. Egy másik alkalommal Sándor Istvánék irodájába próbáltak betörni, alighanem azért, hogy megpróbálják megszerezni a készülő könyv anyagát.

Kármán Irén elismerte azt is, hogy egy teljes fejezetet kihúzott a könyvből, mert egy ismert, de szabadlábon lévő bűnöző súlyosan megfenyegette. Ekkora kockázatot már nem tudtam vállalni, jegyezte meg a szerző.

  • Hírek
  • Hírek