Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beismerő vallomást tett az MDF-es politikus

2006.09.19. 13:05
Az előzetes letartóztatásban lévő Szabó Gyula, az MDF marcali politikusa beismerő vallomást tett a rendőrségen, mely szerint a későbbi áldozat életveszélyesen megfenyegette családját, ezért dördültek el a lövések. Az MDF még szombaton elhatárolódott. Az emberölésért kiszabható börtönbüntetés alapesetben 5-10 év.

Beismerő vallomást tett Szabó Gyula, az MDF Somogy megyei listavezetője, Marcali önkormányzatának képviselője, egyben az októberi választáson jelölte, akit a rendőrség emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe. Szabó jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Az 50 éves mezőgazdasági vállalkozó pénteken este nyolc óra körül, a Marcali melletti ipartelepen hat lövéssel végzett egy 34 éves helybeli férfival az áldozat autójában. Az ügy részleteit kedden Kaposváron ismertető rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két férfi üzleti kapcsolatban állt.

A péntek esti események

Buzás László, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője közölte, hogy Szabó korábban is többször kötött üzletet a későbbi áldozattal, most egy tízmillió forintot meghaladó értékű autó, egy BMW X5-ös megvásárlásáról. A meggyilkolt férfi külföldről, kedvező feltételekkel hozta volna be az autót, melyre Szabótól kapott megbízást, aki korábban 3 millió forintot át is adott a beszerzőnek. Az állítás valódiságát vizsgálják, ugyanis a pénz átadásáról semmiféle írásos bizonyíték nincs.

A gyanúsított, Szabó Gyula vallomása szerint pénteken este a férfi újabb 3 millió forintot kért, és miután azt a választ kapta, hogy nem tud több pénzt adni, életveszélyesen megfenyegette megbízója családját. Ezután dördültek el a lövések 2-3 méter távolságból, ezek mindegyike az áldozat felsőtestét érte.

Forró nyomon

A rendőrség egy, a lövéseket halló helybeli lakos bejelentése alapján fél órán belül értesült a történtekről, forró nyomon csaknem félszázan kezdték el a bűncselekmény felderítését. Az áldozatnál talált telefon híváslistája alapján szombaton hajnalban jutottak el Szabó Gyulához, akinél házkutatást tartottak. A gyanúsított ezután mutatta meg a helyszín közelében eldobott fegyvert, majd őrizetbe vétele után a rendőrségen beismerő vallomást tett.

A vállalkozót a környezete nyugodt emberként jellemezte, nincs tudomásuk arról, hogy a sajtóban megjelent egyes értesülések szerint tartozás állt volna a gyilkosság hátterében. Erre a rendőrség sem talált eddig bizonyítékot. Mint ahogy arra sem, hogy biztosítási csalást követett volna el, és ezzel zsarolta volna az áldozat.

Többször volt büntetve

Herke Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatosan annyit mondott, egy éve valóban leégett a vállalkozó gabonatárolója, a szakértői vizsgálat azonban még nem zárult le. Az előre megfontoltság szándékát firtató kérdésre közölte, a gyanúsított által használt parabellumot állandóan a kocsijában tartotta, fegyverviselési engedélye azonban nem volt rá.

Buzás László az áldozat életvitelével kapcsolatosan elmondta, a férfi csalás és zsarolás miatt többször volt büntetve. Konkrét vállalkozása a történteket megelőzően nem volt, különböző üzleti tranzakciókkal foglalkozott.

Az emberölés elkövetéséért kiszabható büntetés "alapesetben" öt-tíz év, közölte kérdésre válaszolva bűnügyi igazgató. A Magyar Demokrata Fórum szombaton elhatárolódott az esettől, Szabó Gyula még aznap lemondott listavezetői helyéről.