Ágnes
-5 °C
2 °C

Beismerő vallomást tett az MDF-es politikus

2006.09.19. 13:05
Az előzetes letartóztatásban lévő Szabó Gyula, az MDF marcali politikusa beismerő vallomást tett a rendőrségen, mely szerint a későbbi áldozat életveszélyesen megfenyegette családját, ezért dördültek el a lövések. Az MDF még szombaton elhatárolódott. Az emberölésért kiszabható börtönbüntetés alapesetben 5-10 év.

Beismerő vallomást tett Szabó Gyula, az MDF Somogy megyei listavezetője, Marcali önkormányzatának képviselője, egyben az októberi választáson jelölte, akit a rendőrség emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe. Szabó jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Az 50 éves mezőgazdasági vállalkozó pénteken este nyolc óra körül, a Marcali melletti ipartelepen hat lövéssel végzett egy 34 éves helybeli férfival az áldozat autójában. Az ügy részleteit kedden Kaposváron ismertető rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két férfi üzleti kapcsolatban állt.

A péntek esti események

Buzás László, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője közölte, hogy Szabó korábban is többször kötött üzletet a későbbi áldozattal, most egy tízmillió forintot meghaladó értékű autó, egy BMW X5-ös megvásárlásáról. A meggyilkolt férfi külföldről, kedvező feltételekkel hozta volna be az autót, melyre Szabótól kapott megbízást, aki korábban 3 millió forintot át is adott a beszerzőnek. Az állítás valódiságát vizsgálják, ugyanis a pénz átadásáról semmiféle írásos bizonyíték nincs.

A gyanúsított, Szabó Gyula vallomása szerint pénteken este a férfi újabb 3 millió forintot kért, és miután azt a választ kapta, hogy nem tud több pénzt adni, életveszélyesen megfenyegette megbízója családját. Ezután dördültek el a lövések 2-3 méter távolságból, ezek mindegyike az áldozat felsőtestét érte.

Forró nyomon

A rendőrség egy, a lövéseket halló helybeli lakos bejelentése alapján fél órán belül értesült a történtekről, forró nyomon csaknem félszázan kezdték el a bűncselekmény felderítését. Az áldozatnál talált telefon híváslistája alapján szombaton hajnalban jutottak el Szabó Gyulához, akinél házkutatást tartottak. A gyanúsított ezután mutatta meg a helyszín közelében eldobott fegyvert, majd őrizetbe vétele után a rendőrségen beismerő vallomást tett.

A vállalkozót a környezete nyugodt emberként jellemezte, nincs tudomásuk arról, hogy a sajtóban megjelent egyes értesülések szerint tartozás állt volna a gyilkosság hátterében. Erre a rendőrség sem talált eddig bizonyítékot. Mint ahogy arra sem, hogy biztosítási csalást követett volna el, és ezzel zsarolta volna az áldozat.

Többször volt büntetve

Herke Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatosan annyit mondott, egy éve valóban leégett a vállalkozó gabonatárolója, a szakértői vizsgálat azonban még nem zárult le. Az előre megfontoltság szándékát firtató kérdésre közölte, a gyanúsított által használt parabellumot állandóan a kocsijában tartotta, fegyverviselési engedélye azonban nem volt rá.

Buzás László az áldozat életvitelével kapcsolatosan elmondta, a férfi csalás és zsarolás miatt többször volt büntetve. Konkrét vállalkozása a történteket megelőzően nem volt, különböző üzleti tranzakciókkal foglalkozott.

Az emberölés elkövetéséért kiszabható büntetés "alapesetben" öt-tíz év, közölte kérdésre válaszolva bűnügyi igazgató. A Magyar Demokrata Fórum szombaton elhatárolódott az esettől, Szabó Gyula még aznap lemondott listavezetői helyéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!