Szilárda
-4 °C
3 °C

A szétválasztandó sziámi ikrek

2000.10.04. 20:27
A brit orvosok döntése értelmében előreláthatóan novemberben választják szét a sajtóban Jodie és Mary néven világhírűvé vált sziámi ikerpárt. A műtét következtében Mary meghal, Jodie pedig normális életre kap esélyt. A mélyen vallásos szülők ellenezték a beavatkozást, de az angol fellebbezési bíróság műtétet elrendelő határozata ellen nem tiltakoztak. Hazánkban az elmúlt húsz évben nem születtek sziámi ikrek.
A brit orvosok egyelőre nem sietnek a sajtó kitüntetett figyelmének örvendő sziámi ikerpár szétválasztásával, a szakértők november elején, az ikrek három hónapos korára akarják időzíteni a műtétet. Az orvosok állandó megfigyelés alatt tartják a gyermekeket, és készek bármikor közbelépni.

A per

A BBC ábrája az összenőtt ikrekről
A gyermekek szüleinek származási helyét hosszú ideig csupán ,,egy kelet-európai távoli országként" emlegették, a közelmúltban viszont kiderült, hogy a Földközi-tengerben lévő, Máltai Köztársasághoz tartozó Gozo szigetéről származnak. A gyermekek 2000. augusztus 8-án a manchesteri Szent Mária kórházban születtek. A kórházban dolgozó orvosok szét akarták választani az összenőtt ikreket, a vallásos szülők azonban úgy vélték, hogy Isten hivatott dönteni a gyermekek sorsáról.

Ha az ikreket nem választják szét, mindketten meghaltak volna, ezért az orvosok a bíróságra vitték az ügyet. Miután augusztus 25-én példa nélküli döntést hozott egy brit bíróság - az ikreket szét kell választani - a szülők a fellebbviteli bíróságon megtámadták a határozatot. A szeptember 22-i határozat sem kedvezett a szülőknek, a gyermekek szétválasztását mondták ki ők is. A szülők beletörődtek ebbe a határozatba, bár a Lordok Házához fordulva kérhették volna az ítélet átgondolását.

A műtét

Sziámi ikrek
Eng és Chang a Sziámból származó összenőt ikrek 63 évet éltek
A politikailag nem korrekt kifejezés (gyakran szörnyszülötteket neveznek így) a világ leghíresebb, Sziámban - ma Tájföld - született összenőtt ikerpár miatt született. Eng és Chang - jobb oldali és bal oldali férfi - Bunker 1811-ben születtek, és mellkasuk környékén 12 centiméteres ínszalaggal voltak összekötve. Miután cirkuszi mutatványokban szerepeltek szerte a világban, egy testvérpárost vettek feleségül. A két, kissé furcsa házaspárnak összesen 21 gyermeke szültett, közülük egy sem volt iker. A férfiak 63 éves korukban haltak meg. A kicsapongó életmódú Chang halálát egy vérrög okozta, a jó egészségnek örvendő Eng pedig a feltételezések szerint testvérének halála okozta sokk miatt hunyt el. Minden 100 ezredik szülésre egy sziámi iker születés jut, 73 százalékuk mellkasuknál, 23 százalékuk alhasuknál, 4 százalékuk pedig fejüknél van összenőve.
Az ikrek alhasuknál vannak összeforrva, hátgerincük össze van nőve, és közös a vérkészletük is. Jodienak normálisan kifejlődött agya, szíve, tüdeje és mája van. Úgy tűnik, egyéni bélrendszere is van, annak ellenére, hogy húgyhólyagjuk közös. Két normálisan kifejlett, és a testvérétől független lába van. Mary azonban Jodie szívének, májának és tüdejének segítségével él, saját belső szervei alulfejlettek.

Az orvosok véleménye szerint Jodie túlélné a műtétet, hiszen hiányosságai nem életveszélyesek. Az egyedüli veszélyt Mary jelenti számára, aki egyszerűen ,,elszívja" az életét. A szétválasztás Mary azonnali halálát jelenti.

A műtét első fázisában az orvosok leállítják Mary vérellátását, azután Jodie belső szerveire kínosan vigyázva szétválasztják az ikreket. Az orvosok kényes pontnak tartják Jodie bélrendszerét és húgyhólyagját, további műtét lehetséges a szervek biztonságos működése érdekében. A medencecsontjának helyreállítása korekciós műtétet igényel. Elképzelhető, hogy az orvosok Jodie-tól vesznek bőrt Mary operációs sebeinek eltakarására.

Hazánkban nem születnek sziámi ikrek

A terhes mamák ultrahangos szűrésének húsz évvel ezelőtti bevezetése és tíz évvel ezelőtti rutinszerűvé válása miatt Magyarországon sziámi ikrek nem születnek - tájékoztatta az Indexet dr. Papp Zoltán szülész nőgyógyász professzor, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. A 18-20. hétben felismerhető rendellenesség jelentkezése esetében a házaspárok a terhesség megszakítása mellett döntöttek. 1998-ban a Szegeden szétválasztott sziámi ikrek egy romániai településről származtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!