Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Verebek és cinegék tizedelik a harapós lombszöcskéket

2005.07.22. 15:50
Olvasóink legalább olyan arányban találkoztak Pesten, mint Budán a párzási időszak miatt alkonyattájt repkedő zöld lomszöcskékkel. Az állatkert szerint a legjobban a cinegék és a verebek járnak jól a rovarokkal.

Nemcsak Budán, hanem Pesten is ugyanakkora riadalmat okoztak a napokban kirajzott zöld lombszöcskék. Erről tanúskodnak a cikksorozatunkra beérkezett olvasói levelek.

Buda után Pest

Az egyik olvasónk mátyásföldi, 2. emeleti lakásában talált egy zöld lombszöcskét, amely berepült az ablakon, majd olvasónk hajában landolt. "Én persze sikoltoztam (ami belátom, elég gáz, de iszonyat nagy volt egy átlag rovarhoz képest). Nehezen kaptuk el, mert mindig elugrott-repült, de végül sikerült elkapni és kidobni az ablakon. Élve." - írta állatbarátnak bizonyult olvasónk zöld lombszöcskés-cikksorozatunkra.

Egy másik olvasónk az angyalföldi 7. emeleti lakásában találkozott egy példánnyal. A szöcske megjelenése azért is meglepő volt számára, mert a lakás "a Vasas pályától kifelé 500 méterre van", ráadásul "a tárva-nyitott ablakokon szunyogháló van. Csak egy ablak volt résnyire megdöntve. Valszeg azon keresztül juthatott be" - állapította meg, majd személyes tapasztalatára hivatkozva arra kérte az állatkert munkatársait, hogy nyugodtan higgyék el a bejelentéseket", mert az ő példánya például egy "10 centinél bőven nagyobb szöcske" volt.

Figyelte a hangokat

Egy bloggernek pedig gyermekkori rovarfóbiája akkor kulminálódott, amikor lakásában találkozott egy zöld lombszöcskével. Olvasónk megállapította, hogy "hangosan berregnek ám a szárnyai". Szerinte "az állatkert aljasul hazudik, amikor azt állítja, hogy nem horrorisztikus", merthogy "nagyon is az".

Bloggerünk kalandja végül megoldódott, amikor "a fürdőszobából kiabálva próbáltam irányítani gyermekeim anyját, aki (muszáj volt neki) felébredt, fel is kelt, megküzdött az állattal, majd visszaaludt." A pszichikai hatás viszont nem távozott: "azért még hajnalig figyeltem a hangokat" - írja.

Az állatkert munkatársa szerint egyébként örülnünk kellene ezen példányok a felbukkanásának, mert a városban egyre kevesebb állat él meg. A városhoz alkalmazkodott állatok között említette a cinegét és a verebet is, amelyek - a közel azonos méret ellenére - előszeretettel tizedelik a párzás miatt óvatlanná vált zöld lombszöcskéket.