Vilhelmina
12 °C
28 °C

Molotov-koktélok és lövések Tarnabodon

2008.09.29. 13:23
Családi házakra támadtak ismeretlenek Hevesben. Sérülés nem történt.

Lövéseket adtak le, illetve Molotov-koktélokat hajítottak családi házakra ismeretlenek hétfőn hajnalban a Heves megyei Tarnabodon. Személyi sérülés nem történt. A támadás kapcsán két helyi férfit előállított a rendőrség a faluban, de egyelőre nem gyanúsítottak. A támadók éles lőfegyvert használtak, az egyik lakó legalább 15 lövést hallott.

Pető Zoltán polgármester nem érti, hogy mi lehetett a támadók indítéka. A megtámadott házakban idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony élt. Valamennyien szűkös anyagi körülmények között élnek, ám a polgármester kizárta, hogy uzsoraügy állna a háttérben. "Az itt élők legfeljebb a boltba jártak ki, szerényen, visszavonultan éltek" - mondta az Indexnek a polgármester.

A megtámadott öt épület (korábban csak négyről érkezett hír) egymás mellett a falu végén áll, a Tarna folyó közelében. A polgármester szerint azért ezeket a házakat támadhatták meg, mert innen könnyű volt elmenekülni. Pető szerint ugyanis "nem hétköznapi elmeállapotú, tudatmódosított fiatalok" lehettek a támadók, akik heccből olyasmit akartak csinálni, amit a tévében már láttak.

Az egyik felgyújtott háznál dolgoznak a rendőrségi helyszínelők Tarnabodon a Tarna utcában

Hétfőn a rendőrök Tarnadob több lakóházában is házkutatást tartottak. Az egyikben tíz-tizenöt ember rátámadt az intézkedő rendőrökre, a támadókat ártalmatlanították. A házkutatásokkal kapcsolatban többen is panasszal éltek, ezeket a megyei rendőrfőkapitány és az ügyészség is vizsgálja.

Az öt megtámadott ház közül az egy vált lakhatatlanná, egy 80 éves asszony által lakott épület. Az asszony kérésére az önkormányzat segítséget nyújt a kár helyreállításához, mondta a polgármester.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője közölte: tudomása szerint a Molotov-koktélos támadás nyomán egy épületben keletkezett tűz. Meggyulladt egy ablakkeret, illetve egy szőnyeg. A lángokat a bennlakók megfékezték, így a kiérkező tűzoltóknak csupán a parazsat kellett eloltaniuk.

Tarnadob 2004-ben a Máltai Szeretetszolgálat és a szociális tárca szervezésében hajléktalanokat fogadott be. Egyik megtámadott sem a program keretében költözött a faluba, mindannyian tősgyökeres tarnadobiak.