Judit
2 °C
7 °C

Molotov-koktélok és lövések Tarnabodon

2008.09.29. 13:23
Családi házakra támadtak ismeretlenek Hevesben. Sérülés nem történt.

Lövéseket adtak le, illetve Molotov-koktélokat hajítottak családi házakra ismeretlenek hétfőn hajnalban a Heves megyei Tarnabodon. Személyi sérülés nem történt. A támadás kapcsán két helyi férfit előállított a rendőrség a faluban, de egyelőre nem gyanúsítottak. A támadók éles lőfegyvert használtak, az egyik lakó legalább 15 lövést hallott.

Pető Zoltán polgármester nem érti, hogy mi lehetett a támadók indítéka. A megtámadott házakban idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony élt. Valamennyien szűkös anyagi körülmények között élnek, ám a polgármester kizárta, hogy uzsoraügy állna a háttérben. "Az itt élők legfeljebb a boltba jártak ki, szerényen, visszavonultan éltek" - mondta az Indexnek a polgármester.

A megtámadott öt épület (korábban csak négyről érkezett hír) egymás mellett a falu végén áll, a Tarna folyó közelében. A polgármester szerint azért ezeket a házakat támadhatták meg, mert innen könnyű volt elmenekülni. Pető szerint ugyanis "nem hétköznapi elmeállapotú, tudatmódosított fiatalok" lehettek a támadók, akik heccből olyasmit akartak csinálni, amit a tévében már láttak.

Az egyik felgyújtott háznál dolgoznak a rendőrségi helyszínelők Tarnabodon a Tarna utcában

Hétfőn a rendőrök Tarnadob több lakóházában is házkutatást tartottak. Az egyikben tíz-tizenöt ember rátámadt az intézkedő rendőrökre, a támadókat ártalmatlanították. A házkutatásokkal kapcsolatban többen is panasszal éltek, ezeket a megyei rendőrfőkapitány és az ügyészség is vizsgálja.

Az öt megtámadott ház közül az egy vált lakhatatlanná, egy 80 éves asszony által lakott épület. Az asszony kérésére az önkormányzat segítséget nyújt a kár helyreállításához, mondta a polgármester.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője közölte: tudomása szerint a Molotov-koktélos támadás nyomán egy épületben keletkezett tűz. Meggyulladt egy ablakkeret, illetve egy szőnyeg. A lángokat a bennlakók megfékezték, így a kiérkező tűzoltóknak csupán a parazsat kellett eloltaniuk.

Tarnadob 2004-ben a Máltai Szeretetszolgálat és a szociális tárca szervezésében hajléktalanokat fogadott be. Egyik megtámadott sem a program keretében költözött a faluba, mindannyian tősgyökeres tarnadobiak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?