Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Grönlandról származik a Télapó

2003.08.01. 09:13
Immár hivatalosan is bejelentették: a Télapó Grönlandról származik. A hosszas vitát a világ "legtélapóbb" Télapóinak dániai éves csúcsértekezletén elfogadott kiáltvány zárta le.
A nyári meleg ellenére is hosszú fehér szakállban piros sapkában és köntösben pompázó százharminc Télapó, Télanyó és segédeik a világ 12 országából érkeztek Dániába, többek között Japánból, Kanadából, Nagy Britanniából és Spanyolországból. Az ünnepi sereglet a jelek szerint egyszer s mindenkorra eldöntötte, hogy melyik északi térségben volt a Télapó eredeti otthona. "Tényszerűen kijelentettük: a Télapó Grönlandról származik", mondotta Kurt Flemming, a Télapók 40. Éves Kongresszusának elnöke.

A rénszarvas nyomós érv

Grönland küldötte azzal érvelt a kijelentés mellett, hogy országában rengeteg rénszarvas él. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kongresszuson nem volt jelen a finn lappföldi képviselő, aki közismert konkurenciát jelent a Dániához tartozó Grönlandnak az előkelő minősítés elnyerésében. Emellett gyermekek kedvencei a döntéshozatal során figyelmen kívül hagyták azt a történelmi bizonyítékot, miszerint a myra-i keresztény Szent Miklós a negyedik században Törökországban élt, ott segítette a szegényeket és a szenvedőket.

Több ajándékot ígérnek idén

A tanácskozást követően a télapók végigvonultak Koppenhága utcáin, majd a jó időben napoztak egyet, végül jellegzetes dán süteményeket és sört fogyasztottak. A mindenütt nagy ovációval fogadott Télapók a korábbinál több ajándékot ígértek a jó gyerekeknek az idei karácsonyra. Az év közben cirkuszi bohócként szolgáló Kurt Flemming "főtélapó" viszont leszögezte: "A politikusoknak szerényebb csomag jár az idén."