Ágnes
-1 °C
2 °C

Tényleges életfogytiglanra ítélték a sorozatgyilkost

2005.02.24. 15:33
Első fokon tényeleges életfogytiglanra ítélték az elmúlt években öt idős embert előre eltervelt módon meggyilkoló Ember Zoltánt. A vádlott és védője fellebbezett.
Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a szentkirályszabadjai sorozatgyilkost első fokon a Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön.

A 47 éves Ember Zoltán a Veszprém megyei Szentkirályszabadján öt idős ember életét oltotta ki az elmúlt években előre eltervelt módon, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel. A bíróság kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, mondta Korbély Zoltán tanácsvezető bíró. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Szabadulása után rögtön gyilkolt

A vádlott 1991. október 12-én szabadult korábbi, három éves szabadságvesztéséből, de még aznap meggyilkolt és kirabolt egy egyedül élő 85 éves férfit, akinél gyermekkorában családjával együtt albérletben lakott. Azért verte agyon az idős férfit egy harminc centiméteres villáskulccsal, mert - állítása szerint - több mint tíz évvel ezelőtt az többször bántalmazta a vádlott édesanyját. A férfi ezután eltulajdonított a házból körülbelül harmincezer forintot - áll a vádiratban.

Az ügyészség megállapítása szerint a vádlott a következő bűncselekményét 1999 nyarán követte el, amikor a bátyjával közös tulajdonú házában szóváltásba került 49 éves fivérével, akit puszta kézzel megfojtott, majd megkötözött holttestét egy gazos területen elásta. A holttestet 1999. augusztus 25-én, lakossági bejelentés alapján megtalálta a hatóság, ám azonosítani nem tudták.

Magukat fojtották meg

A vád következő pontjában az áll, hogy a férfi 2002. július 6-án behatolt egy 88 éves asszony lakásába, majd rá egy évre, 2003. június 21-én a tetőt megbontva tört be egy 83 éves férfihoz. Legutóbb 2004. március 6-án tört be egy 82 éves nő házába, és mindhármukat egy előre elkészített csúszóhurokkal megölte, úgy, hogy az idős emberek tulajdonképpen saját magukat fojtották meg. Ezt követően a férfi a házakat átkutatta, és a talált értékeket ellopta.