Újabb huzavona egy illegális bevándorló gyermek körül

2000.07.19. 12:37
Alig három héttel az Elian-sztori könnyfacsaró hepiendje után az amerikai média máris megtalálta a folytatást. A folytatásos dráma ezúttal egy hároméves thai kisfiú sorsát követi, aki Elianhoz hasonlóan szülei nélkül, illegális bevándorlóként érkezett az országba. Phanupong Khaisri (ejtsd: panupong kájri) apja meghalt, anyja pedig Thaiföldön eladta őt egy embercsempész hálózatnak. Csakhogy Phanupong AIDS-es.
Phanupong Khaisri
Szomorú sors
A kisfiút áprilisban két illegális bevándorló vásárolta meg és vitte magával Los Angelesbe, hogy a gyerekkel kiegészülve úgy tűnjön, mintha turistacsalád lennének. Valójában a férfi egy emberkereskedő hálózat tagja volt, és így próbálták a nőt becsempészni az országba. A bevándorlási hivatal tisztviselőit azonban nem tévesztette meg a felállás, a felnőtteket kiutasították az országból. Phanupongot nem küldték vissza, mivel magas láza volt: azóta kiderült a hároméves kisfiúról, hogy AIDS-beteg. A Los Angeles Times szerint a gyermeket feltehetően anyja fertőzte meg, aki Bangkokban prostituáltként dolgozott. A fiú apja röviddel a gyermek születése után öngyilkos lett.

Elian elvégezte az első osztályt
A hatéves Elian Gonzalez három héttel hazaérkezése után még mindig a média érdeklődésének középpontjában áll. Bár a forgatócsoportokat nem engedik a gyermek közelébe, egy helyi operatőr gyakran forgat róla anyagokat, melyeket az állami tévé sugároz. Hétfőn és kedden arról szóltak a híradások, hogy Elian és tanárai hősiesen dolgoztak, hogy behozzák a gyermek iskolai lemaradását. Elian évzáróján Fidel Castro is megjelent, aki Jose Marti ,,Aranykor" című könyvét dedikálta a fiú számára. A CNN szerint Elian iskolai haladását a helyi média a szocialista rendszer sikereként mutatja be.
Időközben jelentkeztek a fiú apai nagyszülei, akik visszakövetelik a gyermeket. A fiú kirendelt védőügyvédje, Peter Schey szerint azonban a nagymamát korábban már elítélték drogkereskedelem miatt, így félő, hogy nem kerülne jó kezekbe az unoka. Dickran Tevrizian szövetségi bíró szerint Thaiföldön a beteg gyerek nem kapna megfelelő gyógykezelést, ráadásul minden esély megvan rá, hogy ismét emberkereskedők kezébe kerüljön. Tevrizian hétfőn kijelentette: ,,ha hazaküldeném ezt a gyermeket, azzal halálra ítélném." A bíró úgy döntött, hogy Phanupong thai származású ideiglenes gondviselőjénél marad, míg meghallgatást nem tartanak ügyében.

A nagyszülők
A Phanupong-sztori ugyan számos momentumában hasonlít az Elian-ügyre, annak legfontosabb eleme azonban hiányzik: míg Fidel Castro, Kuba ura és parancsolója személyesen követelte vissza a kisfiút, akinek ügye így nemzetközi politikai konfliktussá dagadt, addig a thai kormány nem foglalt állást Phanupong ügyében. Nuttavudh Photisaro thai alkonzul szerint ,,ami jó a gyereknek, az jó a thai kormánynak is". Photisaro kijelentette, hogy a thai állam vállalja a gyermek gyógykezelésének költségét.

A kisfiú ügyében várhatóan fél év múlva dönt az igazságügyminisztérium egyik, bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírója, a meghallgatás időpontját azonban még nem tűzték ki.

  • Tippek
  • Babaváró hitel