Emma
9 °C
26 °C

Tizennyolc évet kapott az Alkotás utcai robbantó

2006.11.16. 13:21
Gázzal akart öngyilkos lenni az a férfi, akit csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélt. Az 54 éves vádlott barátja halt meg a robbanásban.

Tizennyolc év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki két és fél éve halálos gázrobbanást idézett elő Budán, egy Alkotás utcai lakóházban.

A most 54 éves vádlottat a táblabíróság tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és alkoholizmusa miatt elrendelte a kényszergyógykezelését is.

Úgy döntött, öngyilkos lesz

A 2004. április 9-ei robbanásban az Alkotás utca 35. számú ház hat lakója sebesült meg. Közülük a vádlott lakótársa életét vesztette, közvetlen szomszédasszonya maradandó sérülést szenvedett, de a vádlottnak is mindkét kezén bőrátültetést kellett végezni.

A vádirat szerint az alkalmi munkákból élő, frissen megözvegyült férfi 2004. április 9-én úgy döntött, hogy gázzal öngyilkos lesz. Ezért egy fogóval kinyitotta a gázcsapot a földszinti lakásában, anélkül, hogy felébresztette volna a lakásban alvó barátját.

Elvesztették eszméletüket

Kis idő múltán úgy találta, hogy a gáz töménysége még nem elegendő, ezért úgy gondolta, hogy megsétáltatja a kutyáját és azután tér vissza. Ekkor azonban felébredt az alvó férfi, aki erős dohányos révén egyből cigaretta után nyúlt, és rágyújtott.

Bár ezt a vádlott az utolsó pillanatban még megpróbálta meggátolni, de ekkor berobbant a lakást elárasztó gáz. A detonáció következtében mindkét férfi elvesztette eszméletét, s a lakótárs tüdeje annyira megégett, hogy az életét már a kórházban sem lehetett megmenteni: a férfi 16 nappal a történtek után elhunyt.

Károk a házban és az autókban

A közvetlen szomszéd házaspár mindkét tagja megsérült, további két ember sérült meg egy földszinti és egy emeleti lakásban. A házban számos fal és nyílászáró kidőlt illetve kiszakadt, öt lakás vált lakhatatlanná, és a tetőzet is jelentősen károsodott.

Az utcán harminc autó sérült meg kisebb-nagyobb mértékben, a robbanás által okozott teljes kár így meghaladta a 110 millió forintot. A vádlott - akit először három hét múltán hallgattak ki gyanúsítottként és egy hónappal a robbanás után vették őrizetbe - kihallgatásai során eltérő vallomásokat tett, de nem vitatta, hogy a szerencsétlenséget ő idézhette elő.

A táblabíróság helybenhagyta az ítéletet

Első fokon a Fővárosi Bíróság idén májusban egy rendbeli emberölésért, egy rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozásért és 4 rendbeli, különböző fokú testi sértésért összesen 18 év fegyházra ítélte a már korábban is büntetett férfit.

Az ügyészség elfogadta a döntést, csak a védelmi oldal fellebbezett, a táblabíróság azonban csütörtöki végzésével lényegi változtatás nélkül helybenhagyta az ítéletet.