József, Bánk
-7 °C
0 °C

A bírók szerint orosz rulettet játszott a trabantos

2004.04.28. 15:37
Kilenc évre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán azt a férfit, aki egy közlekedési konfliktus után Trabantjából kiszállva agyonlőtt egy kamionost két évvel ezelőtt. A hatvanéves férfi tavaly első fokon hat évet kapott, ezt súlyosbította az ügyész fellebbezése nyomán jogerős ítéletében a másodfokú bíróság kilenc évre.
2002 májusában Budapesten a budafoki felüljárónál a trabantos elé vágott egy kamion, a személygépkocsi visszaelőzött, és ezután a vádlott állítása szerint a kamion hátulról többször is meglökte a kocsit.

Egy méterről fejbe

A trabantos a következő piros lámpánál kiszállt kocsijából, és engedéllyel magánál tartott pisztolyával egy méterről fejbe lőtte a kamionsofőrt, aki a helyszínen életét vesztette. A vádlott az eljárás során azzal védekezett, hogy nem akarta megölni áldozatát, csak megijeszteni. Pisztolyában ugyanis az első lövedék mindig vaktöltény volt, és ezúttal is ebben a hiszemben cselekedett.

A dob elfordulhatott

Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a vádlott védekezése tényszerűen nem cáfolható, de a férfi "orosz rulettet" játszott, ugyanis fegyverekhez értő személyként tudnia kellett, hogy forgópisztolyának dobja bármikor elfordulhat. Az ítélőtábla rámutatott: fegyvertartási engedélye a vádlottat nem jogosította fel ilyen cselekmény elkövetésére.

Idős korára való tekintettel

A büntetés kiszabásakor a bíróságok enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a vádlott a cselekmény után órákkal önként feladta magát a rendőrségen, és beismerő vallomást tett. Továbbá, hogy az elmeszakértő véleménye szerint a gyilkosság elkövetésekor közepes fokban korlátozott volt a beszámítási képessége. Idős korára és egészségi állapotára tekintettel börtön helyett az enyhébb fogházfokozatban kell letöltenie szabadságvesztését a vádlottnak. A korábbi hatéves büntetés jogerősen kilenc évre súlyosbítása kapcsán az ítélőtábla megjegyezte: a kirívóan súlyos cselekményhez képest az elsőfokú ítélet nem bírt kellő visszatartó erővel.