Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pilóták okozták a Tu-154-es tragédiáját

2007.02.17. 16:05
Egy most lezárult vizsgálat eredményei szerint egy orosz gyakorló pilóta hibája vezetett ahhoz, hogy 170 ember vesztette életét tavaly Ukrajnában egy légi katasztrófában.

A még kiképzés alatt álló pilóta nem tudta fenntartani a Pulkovo légitársaság Tu-154-es gépének a sebességét a viharos időjárásban, a másik pilóta pedig nem segített neki, közölte szombaton a vizsgálóbizottság.

A gép a Fekete-tenger partjáról Szentpétervárra tartott tavaly augusztus 22-én, de Donyeck közelében lezuhant. A 160 utas és a tízfőnyi személyzet életét vesztette.

A kormányközi repülési bizottság jelentése szerint a pilóták nem voltak elég jól kiképezve arra, hogy miként vezessék a gépet viharos körülmények között. A gép vezetési kézikönyve sem tartalmazott erre vonatkozó megfelelő információt.

A katasztrofális helyzet részben azért alakult ki, mert a baleset időpontjában a gyakorló pilóta irányította a gépet, de nem ügyelt eléggé a sebességre.

Ez a gépet éppen irányító pilóta dolga, de az illetőnek a kiképzése erre még nem terjedt ki, a tapasztaltabb másik pilóta pedig nem segített neki, mondta a bizottság egyik szakértője.

A közlekedési miniszter az ügy kapcsán közölte, hogy fokozzák a pilóták kiképzési követelményeit, és a következő öt év alatt kivonják a polgári légi forgalomból az elöregedett Tu-134 és Tu-154 típusokat.