Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A pilóták okozták a Tu-154-es tragédiáját

2007.02.17. 16:05
Egy most lezárult vizsgálat eredményei szerint egy orosz gyakorló pilóta hibája vezetett ahhoz, hogy 170 ember vesztette életét tavaly Ukrajnában egy légi katasztrófában.

A még kiképzés alatt álló pilóta nem tudta fenntartani a Pulkovo légitársaság Tu-154-es gépének a sebességét a viharos időjárásban, a másik pilóta pedig nem segített neki, közölte szombaton a vizsgálóbizottság.

A gép a Fekete-tenger partjáról Szentpétervárra tartott tavaly augusztus 22-én, de Donyeck közelében lezuhant. A 160 utas és a tízfőnyi személyzet életét vesztette.

A kormányközi repülési bizottság jelentése szerint a pilóták nem voltak elég jól kiképezve arra, hogy miként vezessék a gépet viharos körülmények között. A gép vezetési kézikönyve sem tartalmazott erre vonatkozó megfelelő információt.

A katasztrofális helyzet részben azért alakult ki, mert a baleset időpontjában a gyakorló pilóta irányította a gépet, de nem ügyelt eléggé a sebességre.

Ez a gépet éppen irányító pilóta dolga, de az illetőnek a kiképzése erre még nem terjedt ki, a tapasztaltabb másik pilóta pedig nem segített neki, mondta a bizottság egyik szakértője.

A közlekedési miniszter az ügy kapcsán közölte, hogy fokozzák a pilóták kiképzési követelményeit, és a következő öt év alatt kivonják a polgári légi forgalomból az elöregedett Tu-134 és Tu-154 típusokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!