Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Túlélés huszonhat fokos testhőmérséklettel

2005.01.31. 15:06
A Menhely Alapítványhoz a szokásos hívások duplája érkezett az elmúlt napokban, amikor az országban többször is rekord hideget mértek. Az utcán senki sem fagyott meg, de a segélyszervezet munkatársa szerint a hajléktalanok tavasszal elképesztő betegségekkel kerülnek kórházba.
"Egy héttel ezelőtt huszonhat fokos testhőmérséklettel szállítottunk kórházba egy hajléktalan nőt a Blaha Lujza térről - mondta az Indexnek Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. "Először azt hittük, hogy részeg, dülöngélt és összefüggéstelenül beszélt. Hihetetlen, de túlélte."
Mínusz tizenöt alatt a hajléktalanok feladják>>>

Lakástulajdonos hajléktalan
Telefonon érkezett bejelentés a Miskolci Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy az egyik lépcsőházba egy hajléktalan költözött be a hideg elől. A járőrök a helyszínen egy 38 éves asszonyt találtak, akinek az egyik lábán égési sérülések voltak. Az asszony a rendőröknek elmondta, hogy egy Miskolchoz közeli faluban saját lakással rendelkezik, ahová nevelt fia költözött be. Ha ő mégis néha hazamegy, nevelt fia megveri és kizavarja onnan, ezért él jelenleg hajléktalanul. Elmondta azt is, hogy az égési sérüléseit úgy szerezte, hogy mikor fázott, gyertyát gyújtott, ami belekapott a ruhájába.

(Forrás: Miskolci Rendőrkapitányság)

Idén két halott

Az elmúlt napok kemény éjszakai hidegeinek nem volt halálos áldozata. Szakemberek szerint sok esetben a szövődmények a végzetesek. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban számon tartják a tartós hidegben fellépő betegségeket, és programokat dolgoznak ki a szövődmények elkerülésére. "A kemény telet még úgy-ahogy átvészelik a hajléktalanok, tavaszra viszont elképesztő kórságokkal kerülnek kórházba" - nyilatkozta Gurály Zoltán. A két évvel ezelőtti kemény tél után már egy-két fokos hidegben fagyási sérülésekkel kerültek kórházba az utcán élő emberek.
A hétvégén két hidegrekord is megdőlt>>>

A hideghez állítólag hozzá lehet szokni, a túl nagy hőmérsékleteséshez viszont nem. Az idei télen Budapesten két hajléktalan lelte halálát kihűlés miatt, több mint egy évvel ezelőtt viszont az első szokatlanul novemberi éjszakán heten fagytak meg Budapest utcáin.

Voltak üres helyek

A Menhely Alapítványhoz a megszokott tizenöt-húsz helyett negyven-ötven hívás érkezett naponta az elmúlt napok kemény hidegében. A segélyszervezet munkatársai most még bírják a tempót, de tartós hideg esetén már nem tudnák megfelelően ellátni munkájukat. "A bejelentett esetek mellett az ismert helyeket is végig kell járni, és akkor baj van, ha egy bajba jutottnak egy óránál többet kell várni a segítségre" - mondta Gurály.

A hajléktalanszállókon az elmúlt napokban is voltak üres helyek, ha valaki akart, akkor éjszakára be tudott húzódni valahová. Sokan azonban már ősszel berendezkedtek arra, hogy az utcán töltik a telet. A Menhely Alapítvány munkatársai őket is látogatják, és ha a segélyvonalra miattuk érkezik hívás, akkor megnyugtatják a telefonálót.