Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fegyelmi vizsgálat a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

2006.10.17. 13:48
A fővárosi közigazgatási hivatal vezetője szerint a Műegyetemen történt lőtértűz ügyében el kell rendelni a fegyelmi vizsgálatot a fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter ellen - közölte a hivatal kedden.

A fővárosi közigazgatási hivatal törvényességi észrevételben hívta fel a Fővárosi Közgyűlést a jogsértés megszüntetésére és a fegyelmi eljárás elrendelésére - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írják, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága nem rendelte el a vizsgálatot, annak ellenére, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - az általa feltárt hiányosságok miatt - kezdeményezte a fegyelmi eljárás megindítását Bende ellen.

Forgács Imre, a közigazgatási hivatal vezetője szerint a városrendészeti bizottságnak nincs mérlegelési lehetősége olyan esetekben, amikor a katasztrófavédelmi főigazgató szakmai felügyeleti jogkörébe tartozó ügyben maga kezdeményezi a fegyelmi eljárást. A fegyveres testületek (ideértve a rendészeti szerveket is) hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerint ugyanis ekkor az eljárás megindítása kötelező - olvasható.

A Népszabadság keddi számában megjelent cikk szerint az ügyben végzett szakmai vizsgálat megállapította, hogy szakmai hibák történtek a három tűzoltó halálát okozó műegyetemi tűz oltásakor. A lap szerint az egyetem pincelőterében augusztus 8-án este bekövetkezett tűzeset szakmai vizsgálatának következtetése az, hogy "a felsorolt hiányosságok önmagukban nem vezettek volna a sérülések és halálesetek bekövetkeztéhez, azonban az elkövetett szabálytalanságok, a vezetés-irányítás hiányosságainak oksági láncolata egyértelműen negatív irányba befolyásolta a folyamatot".