Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ügyészek harca: egymilliós kártérítés Györgyi Kálmánnak

2002.12.11. 15:28
Egymillió forintos kártérítést ítélt meg egy polgári perben a Legfelsőbb Bíróság (LB) Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyésznek, mert Szeszák Gyula korábbi Hajdú-Bihar megyei főügyész 2000 májusában az Országgyűlés olajbizottságának ülésén és a sajtóban is azt nyilatkozta róla, hogy bűncselekményt követett el olajügyekkel összefüggésben.
Az LB szerdán kihirdetett felülvizsgálati döntése szerint Szeszák Gyula megsértette Györgyi Kálmán személyiségi jogait, az ártatlanság védelméhez fűződő alkotmányban rögzített jogát. A legfőbb bírói fórum hatályában fenntartotta a szolnoki megyei bíróság korábbi jogerős ítéletét, amely kötelezte Szeszák Gyulát az egymillió forint megfizetésére és nyilvános elégtétel adására.

Szeszák szerint Györgyi hátráltatott

Szeszák Gyula a felülvizsgálati eljárásban elsősorban azt kifogásolta: az ügyben korábban eljárt bíróságok nem adtak lehetőséget arra, hogy dokumentumokkal részleteiben is bizonyítsa állításait. Szeszák Gyula 2000 májusában az Országgyűlés azóta már megszüntetett olajbizottságának ülésén arról beszélt, hogy Györgyi Kálmán legfőbb ügyészként a Büntető törvénykönyvbe ütköző módon hátráltatta az olajügyek felderítésében.

Az LB szerdai döntésében leszögezte: Györgyi Kálmán ellen nem folyt büntetőeljárás és büntetőbírósági ítélet sem tartalmaz Szeszák Gyula állításaihoz hasonlóakat. Az LB szóbeli indoklásában kifejtette: bár a nem vagyoni kár mértékének megállapítása kapcsán a bíróságok nem folytattak le bizonyítási eljárást, súlyos tekintélyvesztést jelentett a volt legfőbb ügyész számára, hogy azt állították róla, hivatalos személyként bűnpártolást követett el.

Csapdahelyzet

Györgyi Kálmán egyébként Szeszák Gyula ellen magánvádas büntetőeljárást is kezdeményezett, amelyben korábban a Fővárosi Bíróság jogerősen kimondta, hogy az egykori Hajdú-Bihar megyei főügyész bűnös rágalmazás vétségében. Szeszák Gyula az LB szerdai tárgyalásán elmondta: az olajbizottság előtt tett vallomásában foglalt állításokat okiratokkal tudja bizonyítani. Álláspontja szerint csapdahelyzet minden tanú számára, ha azt várják tőle, hogy csak olyan bűncselekményről számoljon be, melynek megtörténtét büntetőbíróság jogerős ítélete már megállapította.

Szeszák Gyula szerint perében a bíróságok az állításait alátámasztó, korábban az olajbizottságnak átadott dokumentumokkal ellentétes ítéleteket hoztak. Az MTI érdeklődésére a határozathozatalt követően Szeszák Gyula megjegyezte: vélhetően nemzetközi fórumok előtt keresi tovább igazát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!