József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kétezer, veszélyes anyagokat tartalmazó hordót találtak Újpesten

2004.08.17. 12:40
Az InfoRádió értesülései szerint a környezetvédelmi tárca elszállíttatja az Újpesten talált kétezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordót, ha a tulajdonos nem teszi meg határidőre. A volt Budalakk-telephelyen álló hordók oldószert, higítót tartalmaznak, így robbanásveszélyesek.
Egyelőre nincs gazdája annak a kétezer, veszélyes anyagokat tartalmazó hordónak, amelyek jelenleg egy újpesti raktártelepen állnak. A volt Budalakk-telephelyen található hordók ügye akkor került napvilágra, amikor az ingatlan új tulajdonosa elbontotta fölülük az épületet. A környezetvédelmi hatóság szerint a robbanásveszélyes anyag elszállítását a hatósági kötelezés ellenére sem vállalta az új tulajdonos.

Mindenképpen elviszik a hordókat

Derce Tamás, a bontási engedélyt kiadó újpesti önkormányzat vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy nincs hatáskörük az ügyben, ezért az illetékes tárcához fordultak. Az újpesti polgármester hozzátette, szakértői becslés szerint a szállítás költsége nyolcvan-százmillió forint. A környezetvédelmi minisztérium sajtóosztályán az InfoRádiót úgy tájékoztatták, hogy ha a tulajdonos nem szállítja el a hordókat az előírt határidőig, akkor a tárca elviteti a hulladékot a kárelhárítási alapból.

Nem kell tartani katasztrófától

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgató-helyettese, Tolcsvai Rózsa az InfoRádiónak azt mondta, hogy a hordók festéket, oldószert, higítót tartalmaznak. Ezek az anyagok robbanásveszélyesek, de nem kell tartani egy törökbálinti méretű katasztrófától. A legnagyobb baj az lehet, hogy 30 fokra hevülve néhány hordó megreped, és kifolyik a földre a tartalma. Véleménye szerint a fedő hiányában a levegőbe párolgó anyagok sem jelentenek túlzott veszélyt a környező lakosságra. Az új tulajdonost felszólították a hordók eltávolítására, és büntetőfeljelentést tettek az ügyben. Jogi eszközeik ezzel elfogytak, ha az új tulajdonos fellebbez vagy nem tud miből fizetni, akkor nem tudnak mit tenni.

A telephely felszámolója az InfoRádió értesülései szerint megfellebbezte a felszólítást, így a hordók várhatóan szeptemberig Újpesten maradnak.