József, Bánk
-6 °C
0 °C

Uráncsempészt fogtak az ukrán-magyar határon

2004.02.25. 10:40
Ukrán határőrök csaknem fél kilogramm uránt találtak kedden egy furgonban. Az ukrán-magyar határon feltartóztatott jármű sofőrje állítólag egy benzinkútnál kapta a csomagot, melyet Magyarországra kellett volna eljuttatnia.
"Piszkos bomba" készítésére is alkalmas mennyiségű uránt találtak kedden az ukrán-magyar határom egy furgonban. A "Tisza" átkelőhelyen kilépésre jelentkező férfi járművében csaknem fél kilogramm (az Associated Press szerint 450 gramm, a themoscowtimes.com szerint 400 gramm) radiokatív anyagot tartalmazó konténert fedeztek fel az ukrán határőrök.

Fűtőanyag vagy fegyver

A férfit a határőrök azonnal letartóztatták, azt még egyelőre nem tudni, hogy dúsított uránról van-e szó - nyilatkozott Jevgenyij Bargman, az ukrán határőrség szóvivője. A lefoglalt anyagot Kijevbe küldik további vizsgálatra, addig szigorú bizonsági intézkedéseket vezettek be őrzésére. A dúsított urán felhasználható atomreaktorok fűtőanyagaként, de atomfegyverek előállítására is alkalmas lehet.

A mikrobusz sofőrje az ukrán hatóságoknak elmondta, néhány férfi bízta meg egy közeli benzinkútnál, hogy vigye a csomagot Magyarországra, egy fogorvosi rendelőbe. Az egyelőre nem derült ki mennyit fizettek a "futárnak", hogy célba juttassa az uránt, az sem világos honnan származik a radioaktív anyag.

Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az Index érdeklődésére elmondta, nem tudnak egyelőre bővebb információkkal szolgálni az esetről; mivel a letartóztatás az ukrán oldalon történt, feltehetőleg csak később kapnak hivatalos tájékoztatást az ukránoktól.

Piszkos bomba

Katonai atomfegyver készítésére ekkora mennyiségű anyag nem elegendő, még ha 90 százalékos tisztaságúra dúsított uránról is lenne szó - mondta el az Indexnek Szentesi György haditechnikai szakértő. Működőképes atomfegyver összeszereléséhez legalább tíz kilogramm nagy tisztaságú uránra van szükség, így a behozni szándékozott mennyiség önmagában kevésnek számít. Az persze nem kizárt, hogy valakik apránként gyűjtögetik össze a szükséges mennyiséget - tette hozzá a szakértő.

A rossz szándékú felhasználás másik módja az úgynevezett "piszkos bomba" barkácsolása lehet, egyes elméletek szerint terroristák bevethetnek sűrűn lakott területek ellen porral kevert uránt tartalmazó robbanószerkezeteket. Az ilyen támadás atomrobbanást nem eredményezne, de sugárfertőzést okozna a civil lakosság széles körében. A haditechnikai szakértő szerint azonban ilyen fegyverek bevetése nem valószínű, "sem katonai, sem terrorista szempontból értelme nem lenne."