Ágnes
-1 °C
2 °C

Jeges balesetek, országos melegedés

2003.01.03. 13:40
Délutánra a hőmérséklet emelkedésével az ország szinte minden területén jól járhatóak lesznek az utak, elolvad a jég. A hirtelen jött tavasz azonban nem lesz hosszú életű, mert vasárnap újra fagypont alatt lesz a hőmérséklet, sőt havazásra és hózáporokra számíthatunk.
Jeges útburkolat fogadta az autósokat péntek reggel Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Pest megyében, valamint a Jászságban, ahol ónos, majd havas eső esett, illetve a pára ráfagyott az utakra - tájékoztatta az MTI-t az Útinform.

Halálos baleset

A síkos utakon több koccanásos baleset is történt. A 6-os főúton Ercsi térségében, az 1-es főúton Bicske és Budaörs között, továbbá a 63-as főúton Székesfehérvár és Aba között több helyen is egymásba csúsztak a járművek, de személyi sérülés nem történt.

Aba északi határában péntek reggel irányonként váltakozva haladt a forgalom, jelentős volt a torlódás. A 4-es főúton Abonynál felborult egy furgon, s a műszaki mentés alatt fél szélességben lezárták az utat. Rendőri irányítással araszoltak ezen a szakaszon a járművek.

A csúszós út halálos kimenetelű balesetet okozott a 42-es úton, Hajdú-Bihar megyében - jelentette a HavariaPress. Földes közelében előbb egy német rendszámú autó csúszott az árokba, majd két percre rá egy román rendszámú gépkocsi csúszott meg ugyanott, és csapódott az először balesetet szenvedett járműnek. A másodszor megcsúszott autó utasa, egy nő azonnal meghalt, három másik embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A hírügynökség úgy tudja, mindkét kocsiban román állampolgárok utaztak. Jelenleg is tart a helyszínelés és a műszaki mentés.

Száz baleset Borsodban

Jégpályává változtatta a borsodi utakat az ónos eső és csaknem száz koccanásos baleset történt péntek délelőtt a megyében, szerencsére nem volt súlyos sérülés, az anyagi kár viszont jelentős.

A koccanó autósok többségének sikerült megegyezniük a helyszínen, de például Miskolcon a felelősségi kérdést tisztázó autótulajdonosok vitája közben további négy jármű csúszott bele a gépkocsikba.

Miskolc központjában egy megcsúszott autóbusz egy üzlet kirakatában állt Meg.

Bodnár Attila, az Országos Mentőszolgálat miskolci megyei ügyeletének vezetője arról számolt be, hogy a megyeszékhelyen és több településen főként a járdákon, lépcsőkön elesett gyalogosokat szállítottak be végtag- és fejsérülésekkel kórházba.

A jegesedés miatt különösen lelassult a forgalom Pest megyében Szentendre, Dunakeszi, Dabas környékén, Fejér megye nagy részén és a Balaton-felvidéken a fő- és mellékutakon. Gondot okozott az ónos és havas eső a Jászság útjain is. A jeges útszakaszokon a szórógépek pénteken kora reggeltől folyamatosan dolgoztak.

Időjárás

A meteorológusok szerint pénteken a késő délelőtti órákra mindenhol megszűnik a síkosság, mivel a hőmérséklet az ország egész területén gyorsan emelkedik.

Pénteken 8-9 fokig emelkedik a hőmérséklet, de szombaton a szórványos esőt követően estétől erős széllel hideg levegő érkezik. Vasárnap keleten számíthatunk havazásra, máshol rövid hózáporok lehetnek. Hétfőn és kedden kemény hajnali fagyokra kell készülni.