Kivezettek egy vakot a Tescóból a kutyája miatt

2008.02.19. 06:59
Vakvezető kutyája miatt háromszor küldtek el a pápai Tesco áruházból egy vak férfit. Orsós Sándor az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, de a levél felmutatása sem volt elég ahhoz, hogy megint beengedjék. A Magyar Nemzet érdeklődése után a Tesco belátta, hogy eddig nem jól viszonyult a vakvezető kutyákhoz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az a vak férfi, akit három alkalommal tessékeltek ki a Tescóból Pápán. Orsós Sándor a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy úgy bántak vele, akár egy bűnözővel, amikor kikísérték az üzletből.

A lap szerint a férfi az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, igaz, nem a saját, hanem a Vigyázó szemek érdekvédelmi szervezet nevére, akikhez először fordult ügye miatt. Később az ÁNTSZ-re hivatkozva utasították ki az üzletből, hiába mutatta fel a levelet.

A vitába belekeveredett a helyi tisztiorvos is, akit először a helyszínről hívtak telefonon, majd Orsós Sándor személyesen is megkeresett. A tisztiorvos a vak embertől kért több rugalmasságot, mert kutya az élelmiszer-áruházba szerinte sem mehet be. A férfi, mivel a vak ember látását helyettesíti az eb, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Udvardy György, a Tesco képviselője hétfőn a lapnak elismerte, hogy hibáztak, és belső utasítást adtak ki arra, hogy a vakvezető kutyákat be kell engedni az áruházba.

Hamarosan bocsánatot is kérnek a pápai férfitól. 2007 októberében az Interspar küldött el vakvezető kutyás embert az egyik budapesti üzletéből. A cég bocsánatkérésként félmillió forintot utalt át a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolának.

Az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese kedden az MTI-nek azt mondta, hogy vakvezető kutyák bemehetnek az áruházakba. "Bekísérheti gazdáját az áruházakba a vakvezető kutya, így a pápai tisztiorvos hibát követett el, amikor azt mondta, nem mehet be a vakvezető kutya az áruházba" - mondta Faludi Gábor.

  • Hírek
  • Árfolyam