Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Meleglapnak álltak modellt Klaus testőrei

2003.06.10. 10:17
A prágai Várőrség, azaz a cseh államfő testőrségének tagjairól készült fotók jelentek meg egy cseh homoszexuális honlapon. A fotózást a testőrség egyik őrmestere szervezte meg. A fényképeken szereplő katonákat akár pár napos börtönbüntetéssel is sújthatják kihágásukért.
Erotikus fényképeket készítettek egy internetes lapnak a prágai Várőrség katonái, írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap. A fényképezést a cseh államfő személyi testőrségének számító Várőrség egyik őrmestere szervezte meg, még május elején.

Nem akart lejáratni

A képekhez a várőrség díszegyenruháját is felhasználták, a honlapon a testület logójával jelentek meg a képek. "Az őrmester elismerte, hogy könnyelmű volt, de azt állítja, hogy nem volt célja az egység lejáratása. Tudja, hogy súlyos hibát követett el, és ezért engedélyt kért a hadsereg kötelékéből való távozásra" - nyilatkozta a lapnak Jaroslav Pekar a Várőrség parancsnoka.

Az erotikus fényképek homoszexuális férfiaknak készültek, a fényképezésbe kilenc katona kapcsolódott be. A katonák, tekintettel arra, hogy már felnőttek, és a képeket szabad idejükben készítették, tettükkel csak kihágást követtek el, jegyezte meg a parancsnok.

Akár börtönbüntetést is kaphatnak

Ugyanakkor mindannyiuknak tudomására hozta, hogy büntetésük a lehető legszigorúbb lesz, ami esetenként néhány napos börtön is lehet.

A prágai Várőrségnek nem ez az egyetlen botránya az utóbbi időben. Februárban például bíróság előtt vonták felelősségre az egység volt pszichológusát, Milos Topoláneket, aki megerőszakolt, orális szexre kényszerített néhány katonát.

Nem csak Topolánek zaklatott

Topolánek egyéves feltételes szabadságvesztést kapott, de az ítélet még nem jogerős. A korábbi években a Várőrség kereteiben többször is felmerült a zaklatás, a visszaélés problémája is, amikor az idősebb katonák a fiatalabbakat különféle szolgáltatások elvégzésére kényszerítették.