Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Jánospál@vatikán.hu

2001.01.25. 19:23
A katolikus egyház feje, II. János Pál pápa szerint az internet, a tévé, és a tömegtájékoztatás valamennyi találmánya remek lehetőségeket nyújt az evangélium hirdetésére, és közvetve a térítésre. A tömegtájékoztatás napján kiadott üzenet a ,,Hirdessétek a háztetőkről: az Evangélium a globális tájékoztatás korában".
Magam részéről belátom, hogy korunk háztetőit már antennák népesítik be, és hogy az egyháznak is igazodnia kell a huszonegyedik század adta megváltozott körülményekhez, mégis felvetném: lehet, hogy egy onlájn pápa - onlájn mise páros nem feltétlenül egyezik a fejlődő és örökösen mozgásban levő társadalom szíve-vágyával.

II. János Pál
Az mindenesetre majdnem biztos, hogy az előző ezredforduló középkori fanatikusai azonnal szíven szúrták volna magukat a kalamáris erre alkalmas részével egy ilyen hír hallatán. Ő szerintük a Biblia minden szavával személyesen kell megküzdeni, térden állva, alázatosan könyörögni a megvilágosodásért.

Ma már az internet is eszköze lehet a vallásnak. Ennek első megjelenése Judith Zoebelein nővér nevéhez köthető, akit rövid időn belül a megtisztelő ,,webnővér" néven ismert és szeretett és imádott az otthoni internet-hozzáféréssel megáldott e-társadalom.

Egy felvilágosult hazai fogyasztó a fentiek szerint pár év múlva már nem megy el hálós-kisszatyrával a sarki közértbe, hanem bekapcsolja a netet és onlájn rendel. A házhoz szállító koreainak odavet egy húszast, osztán már lehet is fogyasztani.

Web-Vatikán
A Szentszék információs rendszerét 1991-ben elektronizálta a ,,webnővér". Később létrejött a Vatikán hivatalos honlapja a www.vatikan.va, amelyet 1997 óta minden nap frissítenek. A honlap sugarában rengeteg internetes hely és link található, melyek vallási témáról szólnak. Csak Itáliában több mint négyezer katolikus webhely működik, és mintegy 805 olasz plébánia érhető el a világhálón.
Ennek fényében a jövő vallásainak gyakorlati oldala is az internet világához köthető. Vasárnap reggel felkel majd a nyugdíjas e-nagyi, rácsatlakoztatja magát a net-re és meghallgatja a misét. Eközben virtuálisan letérdel és virtuális rózsafüzért morzsolgatva azon morfondírozik, vajon elég-e, ha megnyomja az ,,ötpercnyi miatyánk térden" - ikont, vagy döntsön-e inkább a tíz perces mellett.

E-nagyink az e-mise után fogja magát és e-lindul megszokott délutáni sétájára. Bedob egy e-krémest a Jégbüfé hómpédzsén, és azon filózik, mitől érezte teljesnek az életét még a huszadik század idején? Na, vajon miért?