Valér
2 °C
8 °C

Már harminchat vérhasgyanús beteg Tiszaeszláron

2004.05.14. 12:30
A járvány túlment a fertőzés forrásának tekintett óvoda határain, a vérhasgyanús betegek nagyobbik része már a gyerekek hozzátartozói közül kerül ki, három kisgyermeket kórházban ápolnak. Az első esetet április 22-én észlelték, de a megyei ÁNTSZ csak május 10-én értesült a járványról; a fertőzés bejelentését elmulasztó orvost felelősségre vonhatják. Manapság már nagyon kevéssé valószínű, hogy bárki is belehalhat a betegségbe.
"Minden hasmenéses beteget alaposan megvizsgálunk" - mondta az Indexnek dr. Réthy Mária, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője. A főrovos elmondta, a tegnapi adatok szerint harminchat vérhasgyanús beteget ápolnak, közülük kilencnél biztos a diagnózis. A harminchat beteg közül tizenöten járnak a járvány kiindulópontjának tekintett óvodába, a többiek családtagok, hozzátartozók közül kerültek ki. Három kisgyermeket a hányás és a hasmenés következtében kialakult kiszáradásveszély miatt kórházban kezelnek.

Tizennyolc nap

A járvány forrásának keresésekor kiderült, az első beteg április 22-én jelentkezett az orvosnál, az ÁNTSZ azonban csak május 10-én értesült a dologról, amikor már kialakult a járvány. Mivel egy rendelet értelmében az orvos köteles bármilyen, súlyos hasmenéssel járó fertőzést huszonnégy órán belül jelenteni a megyei tisztiorvosi szolgálatnak, az orvos felelősségét Réthy Mária felettesei vizsgálják. Ennek részleteiről azonban a főorvos egyelőre nem kívánt többet elárulni.

Az első beteg egy rossz higiéniás körülmények között élő kisgyermek volt, de a fertőzés pontos okait még nem tudják. Réthy elmondta, a mendemonda szerint a megfertőzöttek döghúst ettek, ezt azonban ő nem tartja valószínűnek.

Az önkormányzat épületébe csak kézmosás után lehet belépni

Az ÁNTSZ a helyi önkormányzat közreműködésével általános fertőtlenítésbe kezdett. Hypóval fertőtlenítették az óvodákat, iskolákat és tizenhárom család otthonát, az óvodákban vécézés után illetve étkezés előtt neomagnolos oldattal mosnak kezet a gyerekek, a Tiszaeszlári Önkormányzat épületébe csak Ultra Solos kézmosás után léphetnek be a dolgozók és az ügyfelek, tájékoztatott Réthy. Szórólapokon hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyre, de a faluban nem uralkodott el pánikhangulat.

Magyarországon utoljára a '70-es évek második felében és a '80-as években volt példa vérhasjárványra, az első esetben rossz minőségű tejtermék okozta az első megbetegedést, a második esetben pedig a termálfürdő testhőmérsékletű vizében terjedt el a kórokozó. A '80-as évekbeli járvány szintén Szabolcs megyét érintette.

Nem halálos

Réthy elmondta, a betegségbe ma Magyarországon csak "a körülmények rendkívül szerencsétlen összejátszása" esetén lehet belehalni. A vérhas vagy dysenteria a vastagbél és a vékonybél alsó részét érintő bakteriális fertőzés. Első tünetei az étvágytalanság és a bágyadtság, ezt követi a görcsös hasmenés, ami akár napi 5-100 ürítést is jelenthet. Gyakori a magas láz, és a vérhas esetenként idegrendszeri tüneteket is produkál. A széklet többnyire nyálkával, gennyel, esetenként vérrel kevert, erős hasi fájdalmak kísérik. A betegséget fertőzött élelmiszer, legyek, fertőzött víz terjesztheti.