16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Ezer háztartásban nincs áram

2004.06.10. 18:07
Csütörtök estére az áram nélkül maradt háztartások kilencven százalékában újra lesz áram. Ha nem lesz újabb vihar, szombat estére eltakarítják a tornádó erejű szél okozta törmeléket, hordalékot és gallyakat.
Legalább ezer háztartásban még mindig nincs áram a vihar következtében a fővárosban és vonzáskörzetében, az Elektromos Művek csütörtök estére ígérte a hibák jelentős részének elhárítását. A vihar okozta károk helyreállítási költségeit a Belügyminisztérium több száz millióra forintra becsüli, az önkormányzatoknak az azonnali veszélyelhárítás költségeit a vis maior keretből pótolják.

Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója a szerdai esti viharkárokról elmondta, a hibahelyek száma "ezres nagyságrendű", ez azt jelenti, hogy ennyi fogyasztói címen, lakásban, háztartásban nincs villany. Az Elmű szakemberei estére valószínűleg a munkák 90 százalékával végeznek majd - közölte. Elmondta, hogy az elektromos hibák száma "százas nagyságrendűre" tehető. Az áramszolgáltatás hiánya nem nagyobb összefüggő területeket, városrészeket érint, inkább a peremkerületi vagy a főváros környéki utcákat, utcaszakaszokat.

Tájékoztatása szerint a vihar elsősorban a dél-pesti régiót érintette súlyosabban, a széltől a vezetékekre dőlő fák komolyabb vezetékrendszer-sérüléseket is okoztak. Boross Norbert elmondta, a közmű helyreállítását nehezíti a "vihar utóélete", amikor a megsérült vagy gyökereiben meglazult fák később dőlnek rá a vezetékekre, de sok helyen még mindig a vezetéken fekszenek a kidőlt fák, így életvédelmi okokból sem kapcsolhatják vissza az áramot. A tűzoltósággal és az erdészetekkel együtt dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára csütörtök délután az MTI-nek elmondta, hogy a károkkal kapcsolatban elkészült az elsődleges jelentés. Ennek alapján az azonnali veszélyelhárítás költségeit a kormány a vis maior keretből pótolja vissza az önkormányzatok számára. Ennek összegét több tízmillió forintra becsülik.

Csütörtökön megkezdődött az országos kárfelmérés is, ami várhatóan egy hétig tart. Ennek keretében a lakóépületekben, önkormányzati épületekben, utakban, hidakban és egyéb épületekben keletkezett károkat mérik fel a szakemberek. Az előzetes vizsgálatok alapján több mint száz millió forintra rúg majd a helyreállítási költség - tette hozzá Pál Tibor. Az államtitkár emellett megemlítette, hogy kiemelkedően jó volt az együttműködés a helyi katasztrófavédelmi erők és a tűzoltóság között. Ennek is köszönhető, hogy az egy sajnálatos budapesti baleseten kívül emberéletben nem esett kár az országban.

A politikus a Fidesz MPSZ felhívására reagálva elmondta, az ellenzéki párt Borsod-Abaúj- Zemplén megyei szervezete nyitott kapukat dönget, amikor a kormány segítségét kéri az ott keletkezett károk pénzügyi fedezetére. A vis maior 1,2 milliárd forintos keretén kívül ugyanis a kormány egyéb támogatási lehetőséget is vizsgál a károsultak segítése érdekében.

Szegedi Péter a FKF Rt. szóvivője az MTI-vel közölte, várhatóan, ha újabb vihar nem zúdul le, szombat estére fejeződik be a vihar és a tornádó erejű szél okozta törmelék, hordalék és gallyak eltávolítása a fővárosban. Csütörtökön napközben 50 célgéppel és 552 kézi úttisztítóval folytatták a munkát a FKF Rt. emberei. Így összesen már csaknem 400 köbméternyi törmeléket szedtek össze Budapesten, ahol a legnagyobb károkat a dél-budai területen okozta a szélsőséges időjárás.

  • Hírek
  • Hírek