Piroska
-2 °C
5 °C

Tetőzés Szolnok és Szeged között

2006.04.20. 20:12
A Tisza Szolnoknál és Szegednél továbbra is árad, a tetőzést csütörtök éjszakára, péntek hajnalra várják 1015 centiméter körüli szinten. A hosszas tetőzés miatt várható nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. A MÁV a térségben lezárt néhány vasútvonalat. A Vajdaságban, Mozsor környékén nagyobb veszélyt jelent a Tisza áradása, a gátak ugyanis átáztak és sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a magyarországi szakaszokon.

A Tisza nagy árhulláma a Szolnok és Szeged közötti szakaszon csütörtöktől egy időben tetőzik, egy-egy szelvényben még maximum 1-2 centiméteres vízszintemelkedéssel kell számolni, közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

„A korábbi, 1005 centiméteres értéket 13 órán át "tartotta a folyó", ezért lehetett ezt az állapotot tetőzésnek minősíteni, a Tisza azonban másként gondolta. Ebben a témában már nem mondunk semmit, megvárjuk az első apadást jelentő szolnoki adatot” – mondta el a társaság ügyeletese, Vona Titusz.

Rekorddöntés

A Tisza vízállása csütörtök reggel Szolnoknál 1009 centiméter volt, a tetőzés itt 1010, Tiszaugnál 936, Csongrádnál 1026 centiméter közvetlen közelében várható. A Hármas-Körös Szarvasnál 984 centiméteren tetőzik, az eddigi rekord 954 centiméter volt. A folyó torkolati szakaszán még maximum 1-2 centiméteres áradás lesz, Kunszentmártonnál a tetőzést szintén csütörtökön várják 1036-1038 centiméter közötti rekord értéken.

A Köti-kövizig területén április 14. óta rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben 393 kilométeren, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között.

Hosszú tetőzés

A szakemberek szerint a tetőzés több napig eltartó, hosszú folyamat lesz, és a nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. Padkacsúszás és partcsúszás már volt a gátak mentén, a közvetlen veszélyt azonban gyors beavatkozással elhárították.

Szentesen a vízről erősítik a gátat

A tatai könnyűlövész dandár több mint száz katonája magasítja a gátakat a Tisza szentesi szakaszán, az átázott töltésre járművel nem lehet ráhajtani, ezért tutajokkal szállítják a kritikus helyekre a homokzsákokat.

A rendkívül magasan álló Tisza, amely naponta 10-12 centimétert emelkedik, átáztatta a töltéseket, ezért járművel már nem lehet ráhajtani. Összesen öt komp jár folyamatosan a folyó mintegy két kilométeres szakaszán, egy hajó fordulónként négyszáz zsákot tud elvinni.

A munkák során többek között Tiszakécskén, Tiszabögön, Lakitelken, Vezsenyben, Tiszavárkony belterületi szakaszán és Tiszajenő határában a töltések bordás megtámasztását végzik. Tiszabög belterületén a hullámverés elleni védelmet építik ki, és akárcsak Lakitelken, a töltést magasítják.

Makónál tetőzött a Maros

A Maros vízszintje Makónál 533 centiméteres tetőzés után, csütörtök reggel már 527 centiméter volt, Szegednél a tetőzés 1015 centiméteren várható, mondta el az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) szóvivője. „A Hármas-Körösön megfeszített védekezési munkák folynak jelentős honvédségi erők bevonásával” - mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsa.

„Az Alsó-Tiszán a fokozatosan átázó töltések miatt a fővédvonalakon egyre több az átszivárgás és a koncentrált csurgás” – tette hozzá a szakember. Az árvízvédelmi töltések magassághiányos szakaszain, elsősorban Algyő és Szentes térségében a katonaság segítségével folytatják a fóliavédelemmel ellátott nyúlgátak építését.

A Duna Tiszát duzzaszt

Az Alsó-Tisza vízállást a mellékfolyók mellett jelentősen befolyásolja a Dunán lassan levonuló árhullám. A Duna a Tisza-torkolat körüli szakaszon továbbra is rendkívül magas vízállású, a vízszint mintegy két méterrel magasabb, mint a legutóbbi nagy tiszai árvíz szegedi tetőzésekor, azaz 2000 áprilisában, de az 1970 május végi szintet is közel egy méterrel haladja meg. A Dunának a Tiszára gyakorolt erőteljes duzzasztó hatása tartósnak ígérkezik, mert az apadás nagyon lassú.

Lezárt vasúti pályák

Vízátfolyás miatt lezárták a Tiszaalpár-Lakitelek közötti vasúti vonalszakaszt, közölte a MÁV Zrt. csütörtökön. Az érintett szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az árvízi helyzet miatt vonatpótló autóbuszok járnak emellett a Vésztő-Szeghalom, a Kunszentmárton-Tiszaföldvár, valamint a Kunszentmárton-Csépa közötti vonalon is.

Nagyobb a veszély a Vajdaságban

Bár a folyó felső szakaszánál mindenkori rekordokat döntöget a Tisza, az igazi veszélyt továbbra is a folyó alsó szakasza jelenti, az egy évvel ezelőtti buszszerencsétlenségről elhíresült zsablyai hídtól egészen a dunai torkolatig. A nem túl masszív, 22 kilométer hosszú gátrendszert száz éve építették, és 1994 óta egy méternyi hosszán sem korszerűsítették.

Branislav Radanovic, a vajdasági vízgazdálkodási vállalat igazgatója csütörtökön immár sokadszor figyelmeztetett arra, hogy "nagy a gátszakadás veszélye" a zsablyai hídnál lejjebb fekvő bácskai szakaszon, amennyiben még hetekig ilyen magas lesz a vízállás.

Mozsor (Mozorin) környéke van a legnagyobb veszélyben, itt a gátrendszert már napokkal ezelőtt megerősítették homokzsákokkal. Jelenleg az ideiglenes töltés erősítése folyik, ami emberpróbáló feladat, mivel az elmúlt napok esőzései miatt a gátat csak a Tisza vize felől lehet megközelíteni. A katonák pontonokról és csónakokról végzik a munkát, pallókat fektetnek a gátra, mert másképp nem tudnak rajta közlekedni.

A védekezés számokban

A Közép-Tisza és mellékfolyói mentén vízszivárgás a védvonalak hosszának több mint felén, 355 kilométeren jelentkezik. Fakadó víz összesen 241, míg szivárgás jelenleg 114 kilométeren található. A csurgások száma 778-ra emelkedett. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület nagysága 1.219 hektárt tesz ki.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben 5.462 ember, 424 közúti jármű, 125 építőipari gép és 12 vízi jármű vett részt. A védekezők felhasználtak 900 tonna terméskövet, 2770 tonna kavicsot, 3.968 négyzetméter műanyag fóliát, 3772 köbméter homokot és 247 920 zsákot.

Egy makói család kitelepítésével 524-re nőt az árvíz miatt kitelepítettek száma, mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Közvetlenül 330 település van veszélyben, 78 településen pedig rendkívüli árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.