János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába keresik Steve Fossettet

2007.09.05. 10:05
Nem adott le repülési tervet Steve Fossett, gépe műholdas jeladója pedig nem működik. Az amerikai kalandozó Nevada felett tűnt el kisgépével.

Éjszakára fel kellett függeszteni a Steve Fossett utáni keresést, jelentette az AP. Az amerikai kalandkereső kisgépével a szárazföldi sebességrekord megdöntéséhez keresett ideális helyet a nevadai sivatagban, amikor nyoma veszett. Keresésében a szárazföldi csapatok mellett a nevadai Nemzeti Gárda egyik infrakamerás helikoptere és C-130-as szállítógépe is részt vesz.

Fossett ismert volt kalandvágyáról, nevéhez számtalan extrém rekord fűződik. Ő volt az első ember, aki egymaga repülte körül a földet hőlégbalonnal - ez ötödjére sikerült neki, sikertelen kísérletei általában tragédiát sejtető körülmények között mondtak kudarcot. Éppen ezért barátai most is biztosak benne, hogy a baljós előjelek ellenére nem esett baja.

"Steve kemény fickó, szerintem most is a gépe mellett ácsorog és várja, hogy valaki végre felvegye" - nyilatkozta az AP-nek Sir Richard Branson. A brit milliárdos főrend állandó támogatója volt Fossett rekordkísérleteinek.

Fossett, aki hőlégbalonos rekordja mellett a vitorlázórepülős magassági rekordot is tartja, valamint elsőként repülte körül a földet egyszemélyes repülőgépen újratankolás nélkül, most is rekorddöntésre készült. Autóval akarta megdönteni a szárazföldi sebességrekordot, ehhez keresett megfelelő helyszínt Nevadában.

Fossett ezért barátja, az egykori hotelmágnás Hilton báró nevadai rancháról szállt fel kisgépével. Bár a gépe fel van szerelve rádióval, a felszállás óta nem jelentkezett. Gépén műholdas jeladó is van, de most ez sem működik.

Fossett ráadásul repülési tervet sem adott le - a keresőcsapat szerint ez nem szokatlan kisgépeknél -, ez nagyon megnehezíti felkutatását. Tovább nehezítik a keresést a terepadottságok is, a milliárdos egy kősivatag felett tűnt el, ahol most ráadásul erős széllökések is nehezítik a mentőalakulatok munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!