Klaudia
-4 °C
2 °C

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza

2005.10.18. 15:04
Románia Ukrajnával határos területeire és Görögországra is átterjedt a madárinfluenza. Gyanús madártetemeket vizsgálnak Horvátországban és Oroszországban is. A világjárvány hírét két éve terjesztő WHO szerint mégsincs ok pánikra.

Óva intett a madárinfluenza-pániktól a világjárvány kitörését két éve folyamatosan jósló Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet aggályait azok a hírek keltették fel, melyek szerint Európa gyógyszertáraiban máris hiánycikk lett az influenza elleni leghatékonyabb gyógyszer. (A termék, aminek a nevét a magyar jogi szabályozás miatt nem írhatjuk le, a magyar patikákban is hiánycikk.)

A védekezés képei

Fel, halmozás

"A fertőzött területeken élők, a madártenyésztésben vagy az egészségügyben dolgozók kivételével egyelőre senkinek sem ajánlott a gyógyszer fogyasztása" - áll a WHO közleményében. A szervezet ugyanakkor készletek felhalmozására szólította fel a világ országait.

A WHO ajánlásai szerint az államoknak legalább a lakosságuk egynegyedének ellátásához szükséges mennyiségű gyógyszerrel ajánlott felkészülniük a világjárványra. A szervezet ajánlása az EU luxemburgi rendkívüli tanácskozásán is téma lett, mivel az unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Lichtensteinben és Norvégiában pillanatnyilag tízmillió adagot gyűjtöttek csak össze az összesen ötszázmillió lakosra.

Már a szomszédban van?

Az EU-s szakemberek szerint egyelőre nincs ok a pánikra, a madárinfluenza továbbra is állategészségügyi probléma, emberre egyelőre nem terjedt át a vírus. "Nem fenyeget tömeges járvánnyal a madárinfluenza megjelenése Európában" - jelentette ki kedden Luxemburgban az EU-külügyminiszterek rendkívüli ülése után Markosz Kiprianu, a szervezet egészségügyi biztosa.

A madárinfluenza erjedése azonban egyelőre megállíthatatlannak tűnik, kedden Görögországban bizonyosodott be, hogy a H5 vírustörzs okozta Oinuszesz szigetén a madárpusztulást.

Romániában is újabb területre, a Duna-delta Ukrajnával határos részére is átterjedt a vírus. Az ukrán hatóságok azonnal drasztikus intézkedéseket hoztak, elkezdték a Duna-delta vadmadarainak a kilövését.

Az EU Horvátország esetében is riadóztatott, a Magyarországgal szomszédos ország területén elhullott madártetemekből levett minták sürgős elemzését rendelte el. Hollandiában a kormány a háztáji gazdaságokban nevelt baromfiállomány kötelező beoltását rendelte el. Az EU ilyen esetekben azonnali importkorlátozásokat rendel el a beoltott állományra. Hollandiában 2003-ban már pusztított a madárinfluenza egy, az emberre nem veszélyes variánsa, akkor harmincmillió baromfit vágtak le.

Oroszországban mégsem fékezték meg

Oroszországból, ahol július 21-én tört ki a járvány, is aggasztó hírek érkeztek. Bár korábban az orosz hatóságok a járvány megfékezéséről számoltak be, mint kiderült, két terület is vesztegzár alatt van, és tizenkilenc falut tartanak megfigyelés alatt. Ráadásul a vírus nyugat fele terjed, a legfrissebb hírek szerint Moszkvától alig kétszáz kilométerre tapasztaltak tömeges madárpusztulást. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tulai területen a madárinfluenza okozta-e a madarak megbetegedését.