Gerzson
-3 °C
2 °C

Mexikóba ért a Wilma

2005.10.21. 11:55
Újra ötös erősségűre fokozódhat a Wilma hurrikán. A Mexikó partjaihoz ért vihar a Yucatan-félsziget turistaparadicsomát fenyegeti. A floridaiak azonban bizakodnak, a vihar Mexikóban elveszítheti ereje javát.

Mexikó partjaira ért a Wilma hurrikán. A jelenleg négyes erősségű vihar a következő tizenkét órában újra ötös erősségű, 280 kilométeres szelekkel tomboló hurrikánná erősödhet. A vihar útjában álló turistaparadicsomot, a Yucatan-félszigetet már az előző napokban kiürítették.

A vihar mexikói tombolása jó hír lehet a floridaiaknak. Minél hevesebben pusztít ugyanis a vihar a Yucatanon, annál valószínűbb, hogy Florida déli részeire már csak egyes erősségű hurrikánként, vagy talán trópusi viharként ér el.


Tekintse meg képeinket!

Az amerikai meteorológiai szolgálat hurrikánközpontjának előrejelzései szerint a vihar magyar idő szerint hétfőn éjszaka érheti el az Egyesült Államokat. A meteorológusok előrejelzései szerint ugyan arra is van esély, hogy a vihar a Katrinához és a Ritához hasonlóan a Mexikói-öböl meleg vize felett tovább erősödjön, de erre csak 15 százalék esély van.

A központ becslései szerint Kuba is elkerülheti a rettegett pusztítást. Korábban úgy vélték, hogy a szigetország nyugati partvidékét ötös erősségűként éri el a viharzóna, most az a legvalószínűbb, hogy itt is csak egyes erősségű hurrikán lesz, azaz a szélsebesség a 160 kilométert sem éri majd el.

Ettől persze még hatalmas pusztítást okozhat a vihar, helyi jelentések szerint már most hatméteres hullámok verik a partokat. A vihardagály az Egyesült Államok partvidékét is fenyegeti, írja a CNN. Kubában félmillió embert költöztettek el a vihar elől.

Ennek ellenére az amerikai hatóságok elrendelték a floridai Keys-szigetcsoport kiürítését és a dél-floridaiakat is óvintézkedésekre szólították. A figyelmeztetések szerint a viharzóna eléggé instabil - szerdán eddig még nem tapasztalt alacsony nyomást mértek a hurrikán szemében -, így az előrejelzésekre rácáfolva akár hármas erősségű vihar is keveredhet kétszáz kilométeres szelekkel.