Még szebben lát minket Brüsszel

2013.04.22. 12:16 Módosítva: 2013.04.22. 13:18

Hétfőn közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala, hogy mekkora GDP-arányos költségvetési hiánnyal zárták a tavalyi évet az uniós tagországok. A magyar adat a korábban közöltnél is jobb, mínusz 1,9 százalék lett, ami még a magyar kormány becslésénél is jobb színben tüntet fel minket. Az 1,9 százalék forintban kifejezve 531 milliárdos hiányt jelent, ami rekordalacsonynak számít.

 

A KSH március végén publikált adati szerint tavaly 2 százalékos hiánnyal zárt az államháztartás (a hajszálnyi eltérés az uniós és a magyar statisztikai módszertani különbségekkel magyarázható). A kormány tavaly ősszel a hazai módszertan szerint még 2,7 százalékos éves hiányt várt. Részletek itt.

Az alacsony hiány a féltucatnyi megszorítócsomag egyenlegjavító hatása mellett az önkormányzati gazdálkodásban keletkező többletnek, illetve a rekordalacsony szintre zuhanó beruházási rátának köszönhető. Emiatt ugyanis a kormány jóval kevesebb pénzt kellett elköltsön uniós projektek társfinanszírozásra, ez pedig javította az egyenleget. Az NGM szerint a megjelent adat egy újabb megerősítés arra vonatkozóan, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzott deficit eljárás alól.