Ebből könnyen kávéválság lehet

2014.09.29. 19:08

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt eddig több mint hatvan százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára idén. Bár tavaly novemberben még arról beszéltek, hogy a brazil kávétermelésnek jót tett a szokatlanul sok eső, drasztikusan csökkent a kávé világpiaci ára, és a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica ötéves mélypontját érte el, mégis, először a brazíliai szárazság lökte az egekbe a kávé árát, majd a normális esetben száraz augusztusban esett annyit az eső, ami megint megdobta az arabica árát.

A kávéültetvények általában szeptemberben és októberben virágoznak ki, amikor esőt kapnak. Ha viszont az esőzést aszály követi, az könnyen kipusztíthatja a cserjéket, és úgy tűnik,  egyelőre nem érkezik meg  a jó terméshez elengedhetetlen eső. Előrejelzések szerint  ez jövőre még az ideinél is rosszabb termést jelenthet.  

A Financial Times grafikonján jól látszik, hogy a kávé ára 2011 óta nem volt ennyire magas, amikor egyébként szintén a gyenge dél-amerikai termés miatt szaladt az egekbe.

Elemzők szerint hosszú időbe telhet, míg a nyersanyagárak változása a fogyasztókhoz is eljut. Novemberben brutálisan csökkent a kávé világpiaci ára, mégsem kaptunk olcsóbb kávét a kávézókban.

Amiért a kiskereskedelmi árak most sem mennek majd fel rögtön a sztratoszférába:

  • A nyers kávé ára csak töredéke annak a szolgáltatásnak, amit fizetünk: nemcsak munkabért fizet a kávézó, hanem helyet is bérel, tejet és cukrot is szereznie kell valahonnan. „A költségeink növekednek, a bérektől kezdve az áramon át egészen a tejig, ehhez az áraknak is alkalmazkodniuk kell” – nyilatkozta korábban az amerikai Starbucks. A Wall Street Journal szerint az ő működési költségeinek kevesebb mint 10 százalékát teszi ki a kávé ára. Emiatt a világpiaci árak változását a fogyasztók csak hosszú távon érzik.
  • A kávétermesztők elraktározott készletei a túltermeléses évek után kompenzálják a mostani hiányt.
  • A kereskedőket általában határidős árupiaci szerződések védik a rövid távú áringadozásoktól.
  • A világpiaci árat az időjárás mellett Brazília gazdasága befolyásolja: másfél év alatt majdnem 50 százalékkal gyengült a brazil pénz, a real árfolyama a dolláréhoz képest, ezért másfélszer jobban megéri exportálni.
  • A legnagyobb kávéláncok, így például a magyar Costa is, a kávékeveréküket a világ különböző termőterületeiről szerzik be. Ezek közül csak egy a brazíliai forrás.

Hosszú távon viszont:

  • Ha a súlyos szárazság nem ér véget, és az arabica ára továbbra is megy fel, akkor van ok az aggodalomra, mert érezni fogjuk a saját eszpresszónk árában is.
  • A brazil szárazságtól függetlenül is nagyobb keresletre, emiatt pedig áremelkedésre számíthatunk, mert a fejlődő országokban (főleg Indiában és Kínában) folyamatosan nő a kávéfogyasztás. Idáig az történt, hogy a fejlődő piacok termelték meg azt a kávét, amit utána a fejlettek ittak meg. Most viszont azok az országok, amelyek idáig hagyományosan csak termeltek, elkezdtek fogyasztani is.
  • A kávétermesztést nehéz gépesíteni, ezért hosszú távon is fennmaradhat a túl nagy kereslet a piacon.