3 elszomorító ábra az oktatásról

2016.02.05. 06:38 Módosítva: 2016-02-05 06:38:39
12 hozzászólás

A Miskolcon szerdán tiltakozó tanárok követései főleg az iskolai szintű autonómia visszaállításáról szóltak, tehát hogy ne a központból döntsenek mindenről, ami helyi szinten a tanárokat és a diákokat érinti. A követelések között ugyanakkor vannak olyanok is, amik azon is múlnak, hogy mennyi pénz jut a költségvetésből az oktatásra. A KSH adatai alapján (ami a legfrissebb hozzáférhető adat, annak ellenére, hogy csak 2013-ig követi a változásokat) megnéztük, hogy mennyi, és hát igazából mindegy is, hogy alap-, közép-, vagy felsőoktatásról beszélünk, mert ha a teljes nemzeti össztermékhez, a GDP-hez viszonyított arányt nézzük, akkor az derül ki, hogy az egyre kevesebb összességében, és alrendszerenként is.

 

A teljes költségvetési költéseknél viszont egy kicsit komplexebb adatot is tudunk arról, hogy mennyire értékeli a költségvetés az oktatást az utóbbi években. A Magyar Tudományos Akadémia közgazgazdasági intézetének kutatásból is az jön ki viszont, hogy egyre kevésbé.

Az ábrán látszik, hogy egy középiskolás diákra 2006-ban még több, mint 650 ezer forintnyi költés jutott (2012-es árakon), 2012-ben pedig már csak 500 ezer, és a trend óvodától a gimiig ugyanaz. A 2003-as és 2011-es tanári béremelések mindig dobtak egy kicsit a ráfordításokon, de aztán ezek részben elinflálódtak, a többi ráfordítás pedig nem nagyon növekedett, vagy éppen csökkent, így összességében 2012-ig egyre kevesebb pénzt költ az állam az iskolásokra.

forrás: MTA KTI
forrás: MTA KTI

Az viszont még inkább elszomorító, hogy a kelet-európai térségben 2011-ig Magyarországon csökkent a legdurvábban a ráfordítás a GDP százalékában.

forrás: MTA KTI
forrás: MTA KTI

És akkor a szegregációról, az elöregedő tanárszakmáról, és a többiről még nem is beszéltünk, ezekről az MTA kutatásáról írt cikkünkben olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?