Mennyibe került a Halálos iramban filmek pusztítása?

2017.04.13. 10:18

A héten érkezik a magyar mozikba a Halálos iramban széria nyolcadik része. 2001-ben, amikor még az akkoriban éppen nagyon menő utcai versenyzésről és a tuningverdákról csináltak egy filmet, senki nem gondolta volna, hogy ebből nő majd ki a 2010-es évek egyik legnagyobb sikerű filmsorozata. A nyolc az semmi, most már egészen biztos, hogy 2019-ben és 2021-ben jön a kilencedik és a tizedik rész is.

A szereplőgárda mellett a filmek jellege is megváltozott: az utcai versenyek világa már rég a semmibe veszett, és helyét átvették az egyre nonszenszebb akciójelenetek. Egyre kevésbé volt fontos, hogy betartsák a fizika törvényeit, ehelyett minden robbant, egyre eszementebb közlekedési járművek kerültek elő, és egyre kevesebb maradt azokból a városokból, ahol a szereplők megfordultak.

Egy biztosításokkal foglalkozó angol oldal, az InsureTheGap.com szakértők bevonásával készített egy becslést arról, hogy a sorozatban mekkora kárt okoztak a szereplők. Az eredeti elemzést itt lehet elolvasni, egészen részletesen lebontva számolták ki például, hogy a különböző karakterek nevéhez mennyi kár fűződik, illetve még azt is csoportosították, hogy ki az, aki inkább házakat tesz tönkre, és ki az, aki főleg járművekre specializálódott.

Összesítésben arra jutottak, hogy a hét filmben összesen 419 millió fontnyi kárt okoztak a karakterek, ami forintra átszámolva 153 milliárd forintnak felel meg, vagyis még így sem jönne ki belőle az új Puskás-stadion ára.

A Halálos iramban széria 8. epizódját április 13-án mutatják be a magyar mozikban. Az előzetest, amit rekord sokan néztek meg, itt lehet csekkolni. A filmről írt nem túlzottan lelkes kritikánk itt olvasható.