Visszasírhatjuk a '90-es évek terrorját

Az elmúlt években megsokszorozódott a terrortámadások száma Nyugat-Európában. Az ezredforduló környékén jóval békésebb volt a kontinens, és a kétezres évek – az al-Kaida madridi és londoni robbantásait leszámítva – jóformán eseménymentesen teltek el.

A helyzet az elmúlt években vált súlyosabbá. 2015-ben az iszlamista indíttatású terrorakciók halálos áldozatainak száma a 150-et is meghaladta, pedig ehhez hasonlóra a 2004-es madridi pályaudvari robbantás óta nem volt példa. A következő két évben sem javult a tendencia, és idén – a barcelonai gázolásos merényletet is beleszámítva – már 50 körül járhat a halottak száma.

Bár ezek a számok is elkeserítők, a statisztikák szerint Európa ma biztonságosabb hely, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt. Akkoriban nem volt ritka, hogy a terrortámadások évente 300-400 halálos áldozatot követeltek. 1972-től 1995-ig minden évben legalább százan vesztették életüket. A rekord 1988-ban, a Lockerbie-merénylet évében dőlt meg, 430 halottal.

Összeállításunkban az elmúlt szűk fél évszázad terrortámadásait számszerűsítettük, külön jelölve az iszlamista indíttatású akciókat. Ahogy a grafikonokon is látszik, az elmúlt években ezek szaporodtak meg a leginkább.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport