A drágulás beruházások elhalasztásához vezethet

2021.08.13. 13:30

Az alapanyaghiány és a durva áremelkedés a beruházások elhalasztását idézheti elő, és ezzel a későbbiekben fékezheti az építőipari termelés dinamikus növekedését – kommentálták a távirati irodának nyilatkozó elemzők a legfrissebb statisztikai adatokat.

A KSH friss jelentése szerint júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a termelés.

A statisztikai hivatal közlése szerint a három építőipari ágazat mindegyikében emelkedett a termelés az előző évi alacsony bázishoz képest:

  • az épületek építésének termelése 15 százalékkal,
  • az egyéb építményeké 39 százalékkal,
  • a speciális szaképítésé 29,4 százalékkal.

A megkötött új szerződések volumene 65,9 százalékkal nőtt, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 72,4 százalékkal, a mélyépítésre vonatkozóké 56,1 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál.

Az első félévben 7,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari termelői árak 9,3 százalékkal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mélyépítés területén 7,2 százalékos volt az árak átlagos emelkedése, az épületek építése 10 százalékkal, a speciális szaképítés 10,2 százalékkal drágult. Az első negyedévi 7 százalékos emelkedéssel együtt az első félévben 8,1 százalékos volt az árak átlagos emelkedése, míg az előző negyedévhez mérve 3,7 százalékkal emelkedtek az árak az első negyedévi 3,2 százalékos emelkedés után.

Elemzők szerint a drágulás fékezheti az építőipart

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a kedvező kilátásokat tükrözi, hogy a megkötött új szerződések volumene 65,9 százalékkal nőtt a tavaly júniusi kifejezetten alacsony bázishoz mérve. Kommentárjában kitért arra is, hogy az elszálló építőanyagárak és más költségek hatását tükrözi az építőipar termelői árainak második negyedévi emelkedése. Szerinte

a kivitelezéseket egyes alapanyagok hiánya, szállítási határidők érdemi meghosszabbodása, valamint az építőanyagok meredek áremelkedése fékezi. Egyes beruházók az áremelkedés miatt elhalaszthatják beruházási terveiket.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője nagyrészt a bázisidőszak gyenge teljesítményével magyarázta, hogy júniusban jelentős mértékben bővült az építőipari termelés. Az MTI-hez eljuttatott kommentárjában ő is megjegyezte, hogy kockázatot jelent az alapanyaghiány, illetve ennek nyomán az árak dinamikus emelkedése, amely a beruházások lassulását okozhatja.

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy idén változatos képet mutatott az építőipar, voltak jó hónapjai, de még nem került tartós emelkedőre, ami részben a járványhatással magyarázható. A vezérigazgató szerint a szektor évtizedes távlatban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Fontosnak tartja azt is, hogy tíz év alatt az építőiparban foglalkoztatottak száma 31 százalékkal nőtt, ami lényegesen meghaladja a 19 százalékos növekedést mutató nemzetgazdasági átlagot.