Nyilvánosságra hozta a királyi család Fülöp herceg halálának okát

2021.05.05. 15:46
A halotti anyakönyvi kivonat szerint a herceg halálában nem játszott közre sem a szívműtétje, sem pedig az a fertőzés, amely miatt az utolsó hónapjaiban kórházi kezelésre szorult.

Az edinburgh-i herceg április 9-én, 99 éves korában hunyt el, és a Daily Telegraph beszámolója szerint a Buckingham-palota most nyilvánosságra hozta a halál okát. A Sir Huw Thomas, a királyi orvosi csoport vezetője által jegyzett halotti anyakönyvi kivonatban az áll, hogy Fülöp herceg halála kizárólag idős korával hozható összefüggésbe, és azt nem valamilyen betegség okozta.

E szerint a herceg halálában nem játszott közre sem szívműtétje, sem az a fertőzés, amely miatt hosszú időre orvosi kezelésre kényszerült.

A hivatalos dokumentumban II. Erzsébet férje teljes nevével, címei felsorolásával szerepel: „királyi fensége Fülöp herceg, Edinburgh hercege, aki korábban Philipposz görög és dán hercegként, korábban pedig Philip Mountbatten néven volt ismert.” Szakmájaként a „haditengerészeti tisztet” és „az Egyesült Királyság hercegét” jelölték meg, a második munkahelyét feltüntető rubrikába pedig az került, hogy „II. Erzsébet királynő férje”. 

Fülöp herceget idén februárban szállították kórházba, ahonnan négy hét után, március 16-án térhetett haza – ez volt élete leghosszabb kórházi tartózkodása. A herceget az első napokban a VII. Eduárd Kórházban kezelték fertőzéssel, ezt követően viszont egy szívműtétet is el kellett végezniük rajta az orvosoknak, ezért egy szakklinikára vitték át.

II. Erzsébet férje 99 évesen sem volt hajlandó tolószékbe ülni, és nem akarta, hogy az utolsó napjai egy kórházban teljenek. Ez a kívánsága aztán teljesült is, mivel saját ágyában távozott az élők sorából, miközben a királynő mindvégig vele maradt.

Fülöp temetése is a kérésének megfelelően alakult. A koronavírus-járvány miatt csak harmincan vehettek részt a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg temetésén, de a Szent György-kápolnában tartott szertartás közvetítését milliók követhették élőben. II. Erzsébet férje pontosan megtervezett mindent, kezdve a koporsó kialakításától és szállításától egészen a gótikus templomban felhangzó dalok sorrendjéig. A búcsúszertartás több eleme is megidézte a haditengerészet szellemiségét, amelynek Fülöp herceg 17 éves kora óta tagja volt, és amelyhez világháborús veteránként haláláig hű maradt.

A gyászszertartás előtt, amelyet a windsori esperes, David Conner püspök és a canterburyi érsek, Justin Welby vezetett, egyperces néma főhajtással tisztelegtek a herceg előtt az Egyesült Királyságban. A brit tévécsatornák kommentátorai hangsúlyozták, hogy a 94 éves királynő – aki a szertartáson fekete maszkban egyedül ült a padsorban, a koporsó közvetlen közelében – visszatér a kötelezettségeihez, amelyeket családtagjai támogatásával továbbra is ellát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport