Laposa Terasz
Badacsonytomaj egyik legjobb vendéglátóhelye nagyobb terasszal és belső térrel nyitott újra, a MOL Nagyon Balaton és az Index pedig bemutatja, mivel várja a vendégeket a Laposa család borterasza.

Amikor a Laposa család pár éve úgy döntött, hogy a borterasz az év minden napján nyitva lesz, ez még egyáltalán nem volt megszokott a Balatonnál. Ezzel viszont sikerült elérniük, hogy a badacsonytomaji Laposa Borterasz nem csak a borkedvelők körében lett téli-nyári zarándokhely, ahol egy sima őszi hétköznapon is megszokott a nyüzsgés.

Az anyai ágon badacsonyi felmenőkkel rendelkező Laposa család évtizedek óta a borvidéken gazdálkodik. Jelenleg 30 hektáron termelnek szőlőt a régió legszebb dűlőin. A hegy oldalában pazar kilátást nyújtó Laposa Borterasz egykor a borkimérés funkcióját is ellátta, mára a környék egyik legjobb vendéglátóhelye, ami idén megújulva, nagyobb terasszal, belső térrel nyitott újra.

A Dudás Péter Krisztián vezette bisztrókonyhában a szezonalitás az elsődleges szempont, a környékbeli termelők sajtjaiból, sonkáiból, zöldségeiből álló hideg ételek mellett fix és napi melegétel-ajánlattal várnak egész évben.

A birtok központja és a borkészítés helyszíne 2019 óta a megújult Hableány épülete: Laposáék figyeltek rá, hogy az épületet annak autentikus jegyeit megtartva újítsák fel, így egy modern birtokközpont és közösségi tér jött létre

pezsgőpincével, feldolgozóval, irodával, borbolttal és persze a bisztrórésszel.

A Hableány belső terében úgy borozhatunk, hogy közben rálátunk a talpunk alatt zajló pincemunkálatokra. A borászat ma már a méthode charmat technológia alapján pezsgőket is készít. A módszer lényege, hogy a vinifikációs folyamat egésze koracéltartályokban történik, hogy a végeredmény minél frissebb, üdébb, illatosabb legyen.