Közleményt adott ki a Nők Lapja a kirúgott sztárriporter ügyében

2021.07.29. 15:32 Módosítva: 2021.07.29. 16:17
Miután plagizálás miatt szerződést bontott Návai Anikóval a Nők Lapja, közleményben tájékoztatott az üggyel kapcsolatos álláspontjáról.

Ahogy korábban az Index is megírta, a Nők Lapja azonnali hatállyal szerződést bontott Návai Anikóval, miután kiderült, hogy a filmes szakmában jól ismert újságíró plagizálhatott abban az anyagában, amelyet Scarlett Johanssonnal készült exkluzív interjúként közöltek. Mint kiderült, a szerző más anyagokban megjelent idézetekből ollózott össze saját cikket, mindezt a források megemlítése nélkül, ami azt jelenti, hogy a beszélgetés meg sem történt a két fél között. 

Návai Anikó, aki egyébként a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) külföldi újságírókat a soraiban tudó szervezet magyar tagja, később beismerte, hogy jogosulatlanul használt fel idézeteket a Scarlett Johansson Oscar-díjra jelölt színésznővel készített interjújában. 

A történtek után az ugyancsak a Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu is jelezte, hogy megszakítják a kapcsolatot Návai Anikóval, és megvizsgálják a korábbi anyagai valóságtartalmát.  A Nők Lapja pedig közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz, amelyet változtatás nélkül közlünk:

 A Nők Lapjában 2021. július 7-én megjelent, Návai Anikótól származó Scarlett Johansson-interjú hamis színben tüntethette fel az interjúalanyt, és nem a Nők Lapja, illetve annak kiadója szerkesztőségi elvei szerint készült. A szerkesztőséget is megdöbbentette az a tény, hogy a Návai Anikótól vásárolt, valódiként eladott interjú nem valósult meg. A Nők Lapja szerkesztősége megköveti olvasóit és partnereit, továbbá hivatalos úton is elnézést kér az interjúalanytól és menedzsmentjétől. A nevezett cikket a kiadó természetesen már eltávolította online felületeiről. A több mint hetvenéves Nők Lapja alapértékének tekinti a hiteles tájékoztatást.

Návai Anikó tagja a Hollywood Foreign Press Associationnek, és hosszú évek óta szolgáltatott alkalmanként tartalmat Magyarország legnépszerűbb női hetilapja számára. Az ominózus cikk kapcsán a szerkesztőség tudta nélkül alapvető etikai szabályokat hágott át, ezért a Nők Lapja, valamint kiadója, a Central Médiacsoport elhatárolódik az újságíró tettétől, és minden szakmai kapcsolatot megszüntet vele.

„A kiadó haladéktalanul megvizsgálja a szükséges jogi lépések lehetőségét az ügyben, valamint felülvizsgáljuk a szerkesztőségben a források ellenőrzésének szigorítását” – nyilatkozta az ügy kapcsán Vékási Andrea, a Nők Lapja portfólióigazgatója.

„A Nők Lapja számára rendkívüli jelentőséggel bír, hogy minden anyaga autentikus forrásokra épüljön. Ami történt, az ellentétes a Nők Lapja hitvallásával, szakmai irányelveivel és gyakorlatával. Az ügy kapcsán minden érintettől, de különösen olvasóinktól elnézést kérünk!” – tette hozzá Vass Virág főszerkesztő.  • Hírek
  • Hírek