Csukás István
Süsü, Bagaméri és Pom-Pom alkotója minden évben együtt érkezett meg a nyárral Balatonszárszóra. A MOL Nagyon Balaton és az Index sorozata Csukás István örökségének nyomába eredt.

Balatonszárszón egy időben biztos jele volt annak, hogy kezdődik a szezon: a reggeli utcákon feltűnt Csukás István, aki nagyokat köszönve tartott a Balaton felé, ahol örömmel nyugtázta, hogy a tó még megvan. Süsü, Bagaméri és Pom-Pom megalkotója az Alföldön, Kisújszálláson volt gyerek, Budapesten lett elismert, közkedvelt író, és a nyolcvanas években talált második otthonra Balatonszárszón, ahol telket vett, és nyaralóházat épített magának.

Pista bácsi – Szárszón csak így hívták Csukás Istvánt, ami mutatja, hogy az író nem élt a Balatonnál sem zárkózott életet. Szeretett sétálni, beszélgetni a helyiekkel, társalogni a piacosokkal, és sokat tett azért, hogy Balatonszárszón a volt kertmoziban szabadtéri színház nyílhasson. Nem véletlen, hogy a település őrzi az emlékét: szobra áll Szárszón, a színház – ma a Kultkikötő játszóhelye – pedig az ő nevét viseli.  • Hírek
  • Hírek