Rúzsa Magdi hármas ikrei nem lesznek teljesen egyformák

2021.09.04. 16:56
A Czeizel Intézet orvos igazgatója szerint az énekesnő hárompetéjű ikreket vár, ami már önmagában is csodának számít.

Az Index is megírta, hogy Rúzsa Magdolna hamarosan anyai örömök elé néz: az énekesnő három gyermeket hord a szíve alatt, és már túl van a terhesség 12. hetén. Fotót is mutatott a pocakjáról az Instagram-oldalán, bejegyzésében pedig részletesen beszámolt arról, mit érzett, mikor megtudta, hogy várandós, és hogy nem egy, hanem egyszerre három babát hoz világra.

Ahogy korábban írtuk, a statisztikák szerint idehaza minden hatvanadik szüléskor ikerpár és minden háromezredik szüléskor hármas ikrek jönnek világra. Azaz 90-95 ezer születésből 1200-1500 ikerpár és 25-50 hármas iker. Az egypetéjűek genetikailag teljesen egyformák, a két- vagy több petéből fogant babák csak annyira hasonlítanak, mint két testvér, akik egy napon ünneplik a születésnapjukat.

Mostanra kiderült, hogy Rúzsa Magdi kisbabái három külön petéből fogantak, azaz genetikailag nem lesznek teljesen egyformák. 

Az ultrahangvizsgálat alapján megállapítottuk, hogy Magdi három petesejt külön-külön megtermékenyülésével lett várandós. Ez a típusú várandósság nagyon ritka, minden 7000-10 000. terhességnél egyszer alakul ki spontán

– mondta a Bors megkeresésére a Czeizel Intézet orvos igazgatója. Dr. Tidrenczel Zsolt az Index megkeresésére korábban azt is elmondta, növeli az ikerterhesség esélyét, ha a leendő anya a teherbeesés előtt évekig fogamzásgátlót szedett.

Ha egy nő úgy dönt, gyermeket szeretne, és hirtelen abbahagyja a tabletták szedését, szervezete és a petefészke egyféle túlkompenzációként szinte berobban, és különösen fogékony lesz a többszörös megtermékenyülésre.