Zac Efront már szuperhősként látták rajongói, ám csalódniuk kellett

GettyImages-1089877744
2021.10.18. 06:47 Módosítva: 2021.10.18. 06:47
34 éves lett a High School Musical szívtiprója, aki mostanra legszívesebben elfelejtené, hogy egykoron uzsonnásdobozokon virított az arca. Az idő persze kedvezett is Zac Efronnak, és sikeresen maga mögött hagyta Troy Boltont.

Zac Efron a 2000-es évek derekán igazi bálványnak számított. Troy Bolton karaktere hasonló népszerűségnek örvendett, mint Robert Pattinson Edward Cullenje. Bár annak idején imádták őket, mindkét színész borzongva emlékszik vissza az említett karakterekre – még akkor is, ha rendesen beindították a karrierjüket.

A 34 éves szívtipró hosszú éveken át élt beskatulyázva, a rendezők csak akkor nyúltak utána, ha éppen valamilyen romantikus tinifilm élére kerestek főszereplőt. Ő eleget is tett ezeknek a megkereséseknek, de persze vágyott arra, hogy több lehessen, ehhez azonban úgy fest, szüksége volt az idő segítségére.

Zachary David Alexander Efron Kaliforniában született, és már gyermekként érdeklődni kezdett a színészet iránt. 11 évesen apja biztatására el is kezdte gyakorolni a szakmát, szereplései közben gyakorta énekelt szólódalokat is. Vendégszereplőként volt lehetősége megmutatnia a tehetségét többek között a Vészhelyzetben, a CSI: Miamiban és az NCIS-ben is.

Élete fordulópontja 2006-ban jött, amikor válaszúthoz érkezett. Felvételt nyert a Dél-Kaliforniai Egyetemre, emellett azonban megkapta Troy Bolton szerepét a High School Musical első részében, a forgatások miatt pedig kénytelen volt félretenni a továbbtanulást. A romantikus musical pedig hatalmasat robbant, az éra szupersztárjává téve őt és Vanessa Hudgenst, akivel 5 évig a valóságban is párt alkottak. Bár a népszerűség vitathatatlan volt, a színészt nem ragadta magával ennek minden szegmense. Az első sokk akkor élte, amikor bár felvették vele az éneklős jeleneteket, az első High School Musical filmben egyetlen dal sem az ő hangján csendül fel, ezeket utólag Drew Seeley énekelte fel. Zac Efron a második film forgatásán végül kiharcolta magának, hogy maga dalolhassa a saját részleteit.

Nem volt oda azonban a szériát körülvevő, időnként meglehetősen furcsa őrületért. És valóban, lehetett kapni az arcával díszített uzsonnásdobozt, iskolatáskát és tolltartót is, egyszóval egy csomó olyan dolgot, amihez egy tinédzserkorból felnőtté érő férfi nem szívesen adná a nevét. 2016-ban a Mens Journalnek el is mondta, hogy néha visszamenne az időben, és seggbe rúgná azt a srácot, aki volt.

Mindezek ellenére a színész sokáig megmaradt a vicces-romantikus vonalon. Filmjei közül volt, ami nagyobbat ment, volt, ami kevésbé. 2017-ben például Adoniszra gyúrta magát a Baywatch című mozihoz, ám utólag elmondta, hogy a való életben sohasem akarna Matt Brody testében élni – írta meg a Digital Spy.

Amikor végeztem a filmmel, rájöttem, hogy sosem akarok még egyszer ilyen jó formában lenni. Annyira nehéz volt

– emlékezett vissza a színész, aki kemény küzdelemmel, rengeteg edzéssel és spártai étrenddel érte el a kívánt alakot, miközben időnként még vizet inni is félt, nehogy a hat kockájából négy legyen hirtelen.

Ahogyan telt az idő, Zac Efron is próbált megkomolyodni. Nagyobb kihívást jelentő filmekben próbálta ki magát, mint például a Félelmetes nap, amiben ő játszotta az orvost, aki helyettesíti felettesét a Kennedy-gyilkosság napján, így az ő keze alá kerül az egykori elnök. Hasonló volt a helyzet a Miénk a világ című filmben is, melyben egy feltörekvő DJ-t alakított, aki a barátai miatt nem tud kitörni a tehetségével, de történik egy tragikus dolog az életében, ennek hatására karaktere 180 fokot fordul, és megvillantja tehetségét a világ felé.

A nagy kiugrást a komolyság felé a Legnagyobb showman című film hozta el neki – Zac Efron tehát tinimusicallal indult, majd egy felnőtteknek szólóval „találta meg a hangját”, amit utólag már nem kell szégyellnie, sőt. Az arcával felmatricázott poharak és pólók ezúttal elmaradtak, az elismerés azonban megérkezett.

A sikeren felbuzdulva a Netflix felajánlotta neki Ted Bundy karakterét az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben. Bár alakítására nem volt sok panasz, a film sokak szerint túl szelídre sikeredett, nem mutatta be a sorozatgyilkos valódi brutalitását, így a várt tapsvihar is elmaradt.

A színész ezután új fába vágta a fejszéjét, kvázi szó szerint. Egy túlélőműsort kezdett forgatni, de már a munkálatok elején megkezdődtek a gondok. Efront egy tífuszhoz hasonló baktériumfertőzés támadta meg, ami kis híján az életébe került, de végül időben kórházba szállították.

2020-ban aztán ismét a dzsungelből (is) jelentkezett a Zac Efronnal a Föld körül című dokumentumsorozattal, melyben 8 részén át igyekszik felhívni a figyelmet a klímaváltozásra és az ételpazarlásra. A szériáért egyébként idén júliusban Emmy-díjban részesült, ami állítólag nagyon meglepte a színészt.

Nyár végén aztán sokakat felspannolt egy kémmozinak ígérkező trailer, amiben Zac Efron és Jessica Alba alakítottak titkos ügynököket, ám kiderült, hogy Dubaj csupán a turizmusát szeretné kicsit fellendíteni, amire a jelek szerint nem sajnálták a pénzt és a kreativitást sem.

A jövőt illetően a színész több projekten is dolgozik. Befejezhetik végre a túlélősorozatát, aminek forgatását a betegsége miatt meg kellett szakítania, illetve a Cinemablend szerint folytatja a Föld körül-szériát is. Csalódottak viszont a Marvel-rajongók, ugyanis hiába kampányoltak azért, hogy Zac Efron játssza a Galaxis őrzőinek harmadik részében Adam Warlock karakterét, a stúdió végül Will Poulternek adta a szerepet. Ennek fényében egyelőre várat még magára egy Zac Efron-os akciófilm, valamint egy szuperhősmozi is. Mindenesetre utóbbiban így festhetett volna a színész: 

(Borítókép: Zac Efron 2019. január 26-án. Fotó: Rich Polk / IMDb / Getty Images)