II. Erzsébetnek titkos menekülési terve van, ha atombombát dobnának az Egyesült Királyságra

GettyImages-495597362
2022.03.01. 18:06
Az orosz–ukrán háború egyre csak súlyosbodik, Putyin már a legmagasabb készültségbe helyezte az atomrakétákat. Mint kiderült, a brit királyi családnak konkrét terve van arra az esetre, ha bombatámadás miatt menekülniük kéne.

Az elmúlt napokban Ukrajna több városát is megtámadták az orosz katonák. Az Oroszország és Ukrajna közötti háború nem látszik csillapodni, sőt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin már azt is bejelentette, hogy a legmagasabb készültségbe helyezte az atomrakétákat. Bár valószínűsíthetően ez „csak” egy reakció azon szankciókra, amelyeket a NATO szabott ki Oroszországgal szemben. Úgy tudni, Oroszország körülbelül 6255 nukleáris fegyverrel rendelkezik, míg az Egyesült Államok nem sokkal elmaradva 5550-nel.

Putyin újabb intézkedésének napvilágra kerülése után nyilvánosságra hozták azon terv, az Operation Candid egyes elemeit is, amelyek arra vonatkoznak, ha bombatámadás érné az Egyesült Királyságot. A tervben konkrétan megfogalmazták, hogyan menekítenék ki a királyi családot.

A legújabb információk szerint a Buckingham-palota felkészült a legrosszabb forgatókönyvre is. A titkosított dokumentumból kiderül, hogy a királyi család tagjait egy jachtra vagy egy titkos bunkerbe menekítenék. II. Erzsébet közkedvelt lakóhelye, a Windsor-kastély éveken át adott otthont egy föld alatti óvóhelynek. A kastély dísztermei alatt ugyanis egy szénpincét bunkerré alakítottak át még a hidegháború idején, az 1962-es kubai rakétaválságot követően.

Sőt, egy nyomásjelzőt is elhegyeztek a birtok gyepében, ami segített volna a tudósoknak, hogy figyelemmel kísérjék a robbanáshullámot, és megvizsgálják, meddig terjedt a pusztítás. A búvóhelyet azonban 1992-ben végül lebontották, amikor kigyulladt a Windsor-kastély, és súlyosan megrongálódott. 

A titkos menekülési terv

Az Operation Candid nevet viselő tervet még 60 évvel ezelőtt dolgozták ki, így jó kérdés, hogy 2022-ben is relevánsnak tekinthető-e. Bár a haditerv teljes egésze nem ismert, jó pár részlet kitudódott. Köztük az, hogy bombatámadás esetén a királynőt és szeretteit Londontól távolabb eső vidéki házakba vinnék. Ám a sokak által ismert királyi rezidenciákat, mint például a Balmoral-kastélyt és a Sandringham-házat, nem használnák. Egy másik opció szerint a királyi család tagjait a tengerre menekítenék a Royal Yacht Britannián, vagy épp skót tavakon vészelnék át a kritikus időszakot.

A parlament tagjait a Box-hegyben található egyik bunkerben rejtenék el. A miniszterelnök halála esetén pedig a királynőt érné a megtiszteltetés, hogy kinevezzen egy újat. A kinevezés érdekében a belügyminiszter, illetve az azóta már elhunyt Fülöp herceg is a királynővel maradt volna. Ha azonban kevés idő állna rendelkezésre, akkor a királyi családot a kormány legközelebbi székhelyére szállítanák, amely lehet akár egy katonai bázis vagy bunker az ország bármely pontján. 

A terv már csak amiatt is átdolgozásra szorulna – ahogy Károly herceg koronázási szertartása –, mert a királyi jachtot leszerelték 1997-ben, így ha a tengerre menekítenék a királyi családot, akkor egy másik hajót vagy épp tengeralattjárót kellene használniuk. Továbbá Fülöp herceg már 2021-ben elhunyt, így a királyi család más tagját kéne kijelölni, hogy a királynővel maradjon a bujkálás idejére. 

(Via Mirror)

(Borítókép: II. Erzsébet 2015. november 4-én. Fotó: Chris Jackson – WPA Pool / Getty Images)