Galambos Lajos védője fordulatra számít, új bizonyítékokat készül bemutatni

BP-nek-2020-6
2022.05.21. 06:32
Októberben másodfokú tárgyaláson bizonyíthatja ártatlanságát az áramlopási és vesztegetési ügyben még első fokon tavaly szeptemberben börtönbüntetésre ítélt Galambos Lajos. Az Indexnek a zenész ügyvédje, Fröhlich Krisztián árult el részleteket.

Galambos Lajost első fokon két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság közműlopás és vesztegetés vádjában, a hosszú évek óta kígyózó ügy azonban újabb fordulatot vehet, ugyanis a védelem a fellebbezés után a másodfokú bíróságon igyekszik bizonyítani igazát, ezzel együtt pedig felmentést vagy enyhítést szeretne elérni a zenész jogi képviselője. 

Fröhlich Krisztián, Galambos Lajos ügyvédje az Indexnek elmondta, a Budapest Környéki Törvényszéken, Zuglóban, a Thököly úton lesz a másodfokú tárgyalás októberben, amit bizakodva várnak, mert új, a védelem által benyújtott bizonyítékokat fog felvenni a bíróság.

A 2021 szeptemberi első fokú ítéletet az ügyészség is megfellebbezte, súlyosbítást kért Galambos Lajosra, míg a zenész felmentett felesége esetében a bűnösségmegállapítás és börtönbüntetés kiszabását indítványozták. A védelem érthetően csak Galambos Lajos esetében élt a fellebbezés jogával.

A másodfokú tárgyaláson három alapvető célja lehet a védelemnek, amely a zenész felmentését szeretné prioritásként kezelni a tárgyaláson. 

Galambos Lajos vonatkozásában részben felmentés, részben enyhítés, és harmadrészt pedig hatályon kívül helyezés a cél. Ez amiatt van, mert amikor a bíró szóban ismerteti az ítéletet, nem lehet még tudni, hogy melyek az ítélet ellentmondásai, hiányosságai vagy rossz következtetései. Most, hogy kitűzték a tárgyalás, a védelem írásban is előterjeszti a fellebbezését, és úgy látom most, hogy végül felmentésre irányuló indítvány fog születni a részünkről

– mondta az Indexnek Fröhlich Krisztián. 

A zenész az elsőfokú tárgyalás során esetleges elkövetőket is megnevezett, amely további enyhítő körülménynek számíthat majd az ítélet meghozatalakor.

A jogász szerint tovább növelheti a zenész esélyeit az is, hogy a közműlopás miatt felmerült károk megtérítését az utolsó fillérig kifizette – ebben az elsőfokú bíróság és a védelem között sincs vita –, az MVM Égáz-Dégáz esetében például a háromszorosát térítette meg Galambos a feltételezett károkozásnak, a követelt 12 millió forint helyett 34 milliót fizetett be. 

Ez egy nagyon komoly enyhítő körülménynek számíthat. Ha a bíróság megállapítja, hogy ő az elkövető, akkor az ítélet egyfajta üzenet is a társadalom felé, hiszen aki megtéríti a kárt, az nem mehet börtönbe, különben semmilyen különbség nem lesz a kárt meg nem térítő egyén és közte. Abban az esetben senki nem lesz arra ösztönözve, hogy megfizesse a kárt

– vélekedett az ügyvéd. 

Azonban nemcsak az víz-, gáz- és áramlopás miatt, hanem önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette elkövetéséért is felelnie kell ismét a zenésznek, miután a vádak szerint megvesztegette az E.ON munkatársait. Első fokon a bíróság emiatt szabott ki súlyosabb, 2 év 10 hónapos büntetést, amelynek azonban a zenész számára legrosszabb kimenetelt jelentő ítélet esetén is csak töredékét kellene leülnie. 

Jelen pillanatban úgy állunk, hogy minden kedvezménnyel és az előzetes letartoztatásban töltött időt is beleszámítva nyolc és fél hónap maradna neki. Nyilvánvalóan az is egy védői cél, hogy ha bűnösnek is találják, akkor is felfüggesztett börtönbüntetés legyen az ítélet. De még egyszer mondom, nem az enyhítés a fő cél, hanem annak a bizonyítása, hogy a vesztegetés légből kapott dolog volt, amelyet a vád nem tudott bizonyítékokkal alátámasztani

– tette hozzá Fröhlich Krisztián.

Az új bizonyítékok ellenére a zenészt képviselő ügyvéd tart attól, hogy a bíróság közszereplő ügyfelével szeretne majd példát statuálni. A körülmények ellenére Fröhlich úgy véli, egyedüli céljuk az lehet csak, hogy védencét felmentsék a vádak alól.  

Azt, hogy az elkövető Galambos Lajos volt-e, az elsőfokú bíróság nem tudta bizonyítani, nem volt első kézből származó, perdöntő bizonyíték a jelenlegi nyomozati iratok között

– magyarázta az Indexnek Fröhlich. 

De hol és mikor kezdheti meg börtönbüntetését Galambos Lajos, ha mégis szabadságvesztésre ítélik?

Mindez ugyan nagyban az adott büntetésvégrehajtási intézettől függ, azonban Fröhlich Krisztián úgy véli, legrosszabb esetben sem kerül erőszakos bűnözők közé védence. 

Ha mégis szabadságvesztésre ítélik, a kijelölt büntetésvégrehajtási intézet küld majd az ítéletet követően behívót 1-3 hónapon belül, amelyben szerepel, hol és mikor kell kezdeni a büntetés letöltését. Nyilván Galambos Lajos azért nem farkasok közé kerülne, a vádban meghatározott bűncselekmény súlya, szintje, az elkövető veszélyességi foka is meghatározó ebben. Ez semmiképp sem a szegedi Csillag szintje

– vélekedett a jogász. 

(Borítókép: Galambos Lajos 2021. szeptember 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)