Galambos Lajost két év 10 hónap börtönre ítélte a bíróság

image 6483441 (7)
2021.09.15. 08:45
Szerdán reggel elkezdődött Galambos Lajos ügyének tárgyalása a Budaörsi Járásbíróságon. A zenészt az áramlopási ügyben börtönbüntetésre ítélték.

Ahogy korábban az Index is megírta, Galambos Lajost – nyolc társával együtt – áram-, víz- és gázlopással, valamint vesztegetéssel vádolta meg az ügyészség. A büntetőper csaknem hat esztendeje kezdődött, és bár a júliusban a tárgyalási jegyzék alapján már mindenki az ítélethozatalra készült, azt szeptemberre halasztották. 

Az ügyész az erre a bűncselekményre kiszabható kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztés középértékét kérte kiszabni a bíróságtól, és Galambos feleségére, a másodrendű vádlottra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, ám az ő esetében a minimumértékhez közelítő két év büntetést tartott megfelelőnek.

EZ AZT JELENTI, HOGY GALAMBOS LAJOS akár HÉT év börtönbüntetést is kaphatott volna. 

A bíróság az ítélet meghozatalánál figyelembe vehette, hogy az elsőrendű vádlott állami díjjal kitüntetett művész, aki három gyereket tart el, súlyos beteg feleségéről is gondoskodik, és nem utolsósorban büntetlen előéletű.

Szerdán reggel megkezdődött a tárgyalás a Budaörsi Járásbíróságon, ahol az előzetes tájékoztatás szerint ügyészi viszontválasz, az utolsó szó joga után következhet az ítélethirdetés.

A tárgyalás kezdetén kiderült, hogy mind Galambos Lajos, mind a felesége lemondott a jelenlétről.

A zenészt az ügyvédje, Fröhlich Krisztián képviselte. Szabó Orsolya ügyész viszontválaszával kezdődött a tárgyalás, amelyet az ügyvédek reagálása követett.

A védők a tárgyaláson azt hangsúlyozták, hogy a vádirat feltételezéseken, fikciókon alapul és nem tartalmaz minden kétséget kizáró bizonyítékokat. Több védő szerint az ellopottként feltüntetett áram, gáz és víz mennyisége csak becslés. Az ügyész ugyanakkor szakértőkre hivatkozott és hangsúlyozta, hogy az illegális vezetékeken áthaladó mennyiségek nyilván nem mérhetők.

A harmadrendű vádlott is felszólalt az utolsó szó jogán, majd a bíró bejelentette, hogy hamarosan ítélet születik.

A tárgyalás pár perccel 11 óra után folytatódott. A járásbíróság Vass László által vezetett tanácsa  bizonyítottnak tartotta a lopás és a vesztegetést is, a bíróság bűnösnek mondta ki Galambos Lajost, és

két év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte.

Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra. A zenészt emellett három évre eltiltották a közügyektől, 15 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie. Emellett 11 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, és 5 millió forint pénzbírságot szabott ki az egyik cégére.

Feleségét, az ügy másodrendű vádlottját felmentették. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, Fröchlich Krisztián, Galambos Lajos ügyvédje pedig arról tájékoztatott, hogy felmentésért, enyhítésért, illetve hatályon kívül helyezésért fellebbeznek az első fokú ítélet ellen.

Abban a tekintetben elégedett vagyok, hogy Galambos Lajos feleségét felmentették, abban nem, hogy a vesztegetési ügyben elmarasztaló ítélet született. A védencem fenntartja, hogy nem követett el lopást, ebben az ügyben egy nagy összegű megtérítés van folyamatban, emiatt eltúlzottnak tartjuk az ítélet erre vonatkozó részét is

– mondta el az Index kérdésére Fröhlich Krisztián.

Galambos a vádirat szerint a lakóhelyén szabálytalanul vételezett áramot, vizet és gázt, úgy, hogy a közműveket a megkötött szolgáltatói szerződések alapján beköttette a saját vagy az ingatlanokra bejegyzett cégek nevére, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével. Így egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, valamint megvesztegette az ellenőröket. A 2017-ben született vádirat szerint összesen legalább 30 millió forint értékben lopott áramot, 4,7 millió forint értékben földgázt, 16 millió forint értékben pedig vezetékes vizet.

(Borítókép: Galambos Lajos tárgyalása 2021. szeptember 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)