2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Galambos Lajos azt állítja, hogy MC Hawer meglopta, és emiatt tízmilliót bukott

BP-nek-2020-16
2022.07.05. 09:01
Valójában ő a „Mikor a vodka a fejembe száll” című dal szerzője, mégsem kapta meg a jogdíjakat a dalért az utóbbi években – állítja Galambos Lajos.

A mulatószenész szerint a dal szövegét ő, a zenéjét pedig Hoffmann Sándor szerezte, de a szerzői jogokért járó pénzeket egy másik zenész, az MC Hawer néven ismert Koczka Géza kapta az utóbbi években.

Lagzi Lajcsi azt mondta, hogy a dal még 1999-ben, egy esküvői fellépésen született. 

A mulatozó fiatal hölgyek megkértek, írjak nekik egy dalt, de a kedvenc italuk, a vodka is legyen benne a nótában. Még aznap éjjel, hazafelé megszületett a Mikor a vodka a fejembe száll úgynevezett bemondása, azaz a refrén és a dallam is

– mondta Galambos Lajos, hozzátéve azt is, hogy a dalt a következő években sok zenész felhasználta ugyan, de a jogvédő iroda akkor visszaigazolta azt, hogy ők a szerzői.

Elmondása szerint több mint 500 dalt írt, amelyek után gyakran kap jogdíjakat. „Nemrég azonban beugrott, hogy milyen rég láttam ezt a címet a listában. Kiderült, azért, mert nem a saját szerzeményemként tartják számon” – fogalmazott, majd hozzátette: 

Felhívtam a jogvédő irodát, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy MC Hawer tradicionális dalként jelentette le ezt a slágert. Ez annyit jelent, hogy ez egy olyan dal vagy népdal, amelynek nem megállapítható a szerzője. 

Galambos Lajos szerint a másik zenész ezáltal egyszerűen lenyúlta az ő dalát, még úgy is, hogy ő más formában, rapstílusban adja azt elő, mivel ehhez az átdolgozáshoz is engedélyt kellett volna kérnie tőlük. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi években több mint tízmillió forintnyi jogdíjtól estek el szerzőként. 

Itt tulajdonképpen lopás történt, és szeretném megtudni, ezért ki a felelős. A jogvédő iroda? Hawer? 

„Bármi is legyen az ügy vége, amely akár a pereskedésig is elmehet, szeretném, ha visszamenőleg kifizetnének minket. Sajnos, Sándor már nem él, de a felesége igen, akit szintén megillet a jogdíj” – mondta a zenész a Blikknek. A lap kereste MC Hawert is ezzel kapcsolatban, de ő egyelőre nem reagált.

Mint megírtuk, Galambos Lajos egy másik lopási ügyben is érintve van, ott viszont ő ül a vádlottak padján. Abban az ügyben ősszel várhatóak újabb fejlemények.

Kiderült, hogy még Lajcsi is rosszul emlékezett 

Frissítés: Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az említett dal valójában nem 1999-es, hanem annál jóval korábbi, ugyanis már egy 1992-es, Lagzi Lajcsi van a mi utcánkban című lemezen is szerepel ez a dal.

Ezen kívül a dal szerepel az 1999-es Hosszú fekete haj című lemezen is. Azon a lemezen több ismeretlen szerzőjű szám is van, de emellett a dal mellett külön meg is van jelölve Galambos Lajos és Hoffman Sándor neve a lemez hátoldalán lévő felsorolásban.

Ennek alapján még valószínűbbnek tűnik, hogy ha MC Hawer valóban arra hivatkozott, hogy a dal szerzőjét nem lehetett megállapítani, akkor az az érvelés egyszerűen nem állja meg a helyét. 

MC Hawer reagált: Ez elég gáz 

Az RTL-nek sikerült elérnie MC Hawert, aki azt mondta a Galambos Lajos által elmondottakról, hogy „Vádnak én ezt nem nevezném. Én átdolgozóként lejelenthetem ezt a dalt, hiszen ha egy dalhoz hozzáteszek, akkor átdolgozóként is le lehet jelenteni” – mondta MC Hawer, arra utalva, hogy ő maga írt egy rapbetétet a dalhoz. Azt viszont elismerte, hogy valóban tradicionális dalként jelentette be az alkotást.

Hozzátette azt is, hogy ő maga sem kapott „egy büdös kanyit sem”, és erről egy képet is posztolt bizonyságként a Facebookra. Az RTL-nek azt is elmondta, hogy kész perre menni, ha Lajcsi azt akarja.

Az Artisjus úgymond félhivatalos adatbázisa az a zeneszoveg.hu. Ezen a honlapon meg lehet nézni, hogy ki van feltüntetve ennél a dalnál. A Lajcsi semmilyen formában nincs sehol feltüntetve, csak Hoffman Sándor szövegíróként

– fejtette ki, hozzátéve:  „Elég furcsa, hogy ő pattog. De nyilván minden jogi eszköze, meg sok pénze megvan, én nem akarok vele szembe menni”.

Mást lopással vádolni elég gáz

– mondta végül. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)