II. Erzsébet uralkodása alatt erre még nem volt példa

GettyImages-495597362
2022.09.03. 16:45
A brit uralkodó újabb eseményt hagy ki, ami ráadásul történelmi szempontból a skótok egyik legfontosabb eseménye az évben. A helyettesítése, ahogy az általában lenni szokott, ezúttal is a legidősebb fiát, Károly herceget illeti meg.

A királynő korából adódóan már nehezebben viseli uralkodói kötelezettségeit, amelyeknek részét képezi a hivatalos eseményeken való részvétel. II. Erzsébet egészségével kapcsolatban az elmúlt időszakban az átlagosnál is többet foglalkozott a sajtó. A 96 éves uralkodó már átesett a koronavírus-fertőzésen is, együtt szorított érte a világ, azonban időről időre reppennek fel újabb híresztelések romló egészségi állapotával kapcsolatban. Az biztos, hogy II. Erzsébetet sem kíméli a kifejezetten öregkorban kialakuló lábfájdalom, így a járást olykor bottal segíti, ám a tolószék gondolatától egyelőre még ódzkodik.  

Arról, hogy nincs rendben minden az egészségével, árulkodik az is, hogy már több eseményen való részvételről is le kellett mondania. Ekkor a királyi család más tagjai helyettesítik őt, a legtöbb esetben a trónörökös, Károly herceg, illetve Vilmos herceg, aki a második helyet foglalja el a trónöröklési sorrendben. A királynő ezúttal szombaton a Skóciában megrendezett Braemar Gathering eseményen nem tudott részt venni, ami uralkodása során eddig még nem fordult elő.

Az esemény a Highland Games részét képezi, és történelmi jelentősége van, mivel ezen az összejövetelen ünneplik a skót kultúrát. Ahogy azt egy bennfentes a Daily Mailnek kifejtette, a királynőnek mozgásbeli problémái akadtak, emiatt mondta le az eseményt, azonban a forrás mindenkit biztosított afelől, hogy II. Erzsébet jól van. Már amennyire jól lehet az ember 96 évesen.

(Borítókép:  Chris Jackson  / WPA Poo / Getty Images)