Elit klubhoz csatlakozhat hamarosan Adele

GettyImages-1236478389
2022.09.06. 07:18
Az EGOT-klubhoz tartozó művészekből igen keveset tartanak számon világszerte, azonban a brit énekesnő a hétvégén egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő is bebocsátást nyerjen.

Adele tavalyi visszatérése akkorát robbant, amire valószínűleg még ő maga sem számított. Az alázattal és hálával telt énekesnő ugyan már az azt megelőző években is bebizonyította, helye van a zeneiparban, az új lemezzel helyezte fel csak igazán a pontot az i-re. Munkásságát a szakma is elismerte, mivel az albumnak köszönhetően számtalan díjat bezsebelt. Idén eddig összesen közel húsz elismerést tudhat magáénak, köztük három BRIT Awards-díjat ítéltek oda neki, szintén három Guinness-rekordot állított fel, és mint az a hétvégén kiderült, már a Primetime Emmy-díj is felkerülhet a polcára. Bár a többek között Oscar-, Grammy- és Golden Globe-nyertes énekesnőnek valószínűleg már egy egész szobára van szüksége ahhoz, hogy minden elismerést ahhoz méltó módon tároljon.

A brit előadó One Night Only című, a Los Angeles-i Griffith Observatorynál tartott visszatérő koncertjéről készült felvétel nagyot tarolt a Primetime Emmy-díjátadón, amelyen a kiemelkedő amerikai televíziós műsorokat ismerik el. A produkciót öt díjjal jutalmazták, ami egyet jelent azzal, hogy Adele-nak már csak egy elismerés hiányzik ahhoz, hogy az elit EGOT-klub tagjává váljon. Ide azon előadók, művészek tartoznak, akiknek pályafutásuk során Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is sikerült elnyerniük. Adele immáron Emmy-tulajdonos, ahogy Grammyből is hazavitt már tizenötöt, Oscaron nyert arany szoborból egy díszeleg az otthonában, így már csak egy Tonyra lenne szüksége ahhoz, hogy teljes legyen a kép.

Mint arról az énekesnő a korábbiakban James Corden műsorában beszámolt, nem biztos benne, hogy valaha is Tony-díjat fog nyerni. 

A Tony elég valószínűtlen. Mit kéne tennem érte?

– mondta Adele, mire Corden felvetette, akár írhatna musicalt, azonban erre ő azt felelte: jelenleg egyáltalán nincs ideje ilyesmire, illetve attól tart, senkit nem érdekelne. Bár az őt övező érdeklődést tekintve nem sok esély van arra, hogy hidegen hagyná a közönséget, ha egy színdarabbal rukkolna elő. 

Adele egyébként nem az egyedüli híresség, aki egy díjra van attól, hogy büszke EGOT-tag legyen, mivel Eminemnek is már csak egy Tony kéne hozzá. A rapper szintén nagyot aratott a Primetime Emmy-díjátadón, amelyen a Super Bowl félidejében, az ő közreműködésével előadott produkciót díjazták többszörösen. 

Nem hosszú a sor

A történelemben eddig tizenhét embernek sikerült elnyernie azon elismeréseket (Emmy, Grammy, Oscar, Tony), amelyeket különösen nagyra becsül a szakma. Néhány hete érkezett a hír, miszerint Jennifer Hudson lett a következő EGOT-tag, mivel már egy Tony-díjat is magáénak tudhat. Azonban ha végigvesszük, kik is tartoznak ehhez az elit klubhoz, rendkívül színes palettát kapunk. 

A listán Richard Rodgers zeneszerző szerepel az első helyen, mivel neki sikerült először begyűjtenie az említett díjakat. Élete során csaknem kilencszáz Broadway-musicalhez írt dalt, ahogy filmek és tévés műsorok megzenésítésénél is segédkezett. Őt követi Helen Hayes színésznő, akit az amerikai színházak First Ladyjeként is emlegettek. Csillaga máig megtalálható a Hírességek sétányán Hollywoodban. A dobogó harmadik helyén pedig Rita Moreno színésznő áll, akinek első latin-amerikaiként nyílt lehetősége mind a négy díj megszerzésével felkerülni a listára. Íme, a további szerencsések az EGOT-klubba való belépésük időpontjától számítva:

  • John Gielgud színész
  • Audrey Hepburn színésznő
  • Marvin Hamlisch zeneszerző
  • Jonathan Tunick zeneszerző
  • Mel Brooks filmrendező
  • Mike Nichols filmrendező
  • Whoopi Goldberg színésznő
  • Scott Rudin filmproducer
  • Robert Lopez zeneszerző
  • Andrew Lloyd Webber zeneszerző
  • Tim Rice dalszövegíró
  • John Legend énekes
  • Alan Menken zeneszerző
  • Jennifer Hudson énekesnő-színésznő

(Borítókép: Adele 2021. október 24-én. Fotó: Cliff Lipson/CBS via Getty Images)