Sorra dőlnek meg a rekordok II. Erzsébet halála óta

GettyImages-1243190226
2022.09.13. 11:49
A néhai brit uralkodó halálát követően megugrott azon sorozat nézettsége a Netflixen, mely a királyi családról szól – sorra dönti meg a rekordokat.

II. Erzsébet királynő és ezzel együtt a királyi család iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, mivel a família egy olyan hagyományos szemléletet őrzött meg a modern időkre, amivel kevés országban lehet találkozni. A családról már nem egy sorozat és film készült az elmúlt évtizedekben, azonban a legnagyobb népszerűségnek A korona című széria örvend, amely részben tartalmaz a történelemhez hű, ahogy fikciós elemeket is. A sorozat – amely onnantól datálódik, mielőtt II. Erzsébet trónra került – hatodik évada éppen készülőben van, azonban a királynő halála miatt leállították a forgatást a gyászidőszak idejére.

Az egykori uralkodó halálhírét követően igen megugrott A korona nézettsége a Netflixen. A széria a hatodik évaddal fog véget érni idén novemberben, amiben már a 2000-es évek elejére fogják visszarepíteni a nézőket. A Whip Media adatelemző cég szerint péntek és vasárnap között (szeptember 9–11.) A korona nézettsége az Egyesült Királyságban több mint nyolcszáz százalékkal nőtt az előző hétvégéhez képest. Az Egyesült Államokban ezen időszak alatt több mint négyszeresére, Franciaországban háromszorosára, világszerte pedig közel négyszeresére nőtt a nézettség az adatok szerint. Hazánkban is újra a kedvencek közé került a produkció, mivel a Netflixen látható toplista szerint jelenleg a negyedik helyen áll.

Ahogy azt a What’s on Netflix közölte, A korona minden országban a top 10-be került. Míg Ukrajnában az első, Bulgáriában, Olaszországban és Máltán a második, az Egyesült Királyságban a harmadik, az Egyesült Államokban pedig a negyedik helyig tudta feltornászni magát szeptember 11-én, azaz három nappal II. Erzsébet halála után. Világszerte szintén a negyedik legnézettebb sorozat volt, csak a Cobra Kai, Az ördög Ohióban és az Egy dzsigoló naplója tudta megelőzni.

(Borítókép: Erzsébet királynő portréját mutatják be a nemzeti gyász ötödik napján, 2022. szeptember 13-án. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)