Nem aprózza el a YouTube szörnyetege, 1,7 milliárdot költ videóira havonta

GettyImages-1420812437
2022.10.13. 05:47
A dollármilliós bevételek mellett akár 3-4 millió dollárt, azaz 1,7 milliárd forintot is elkölt tartalmaira havonta a YouTube pénzosztójaként is ismert MrBeast. A mindössze 24 éves Jimmy Donaldson a második tartalomgyártó a platformon, aki átlépte a 100 millió követős határt, amely nagyban köszönhető a tartalmaira fordított összegnek is.

A legtöbb követővel és feliratkozóval rendelkező influenszerek és tartalomgyártók között nem ritka, hogy többmilliós vagy akár milliárdos bevételre tesznek szert, azonban az már sokkal ritkább, ha tartalmaikra is hasonló mértékű, elképesztő összegeket fordítanak.

Ez részben érthető, hiszen senki sem szeretne sokat költeni a tartalmaira, ha kis energia- és anyagi befektetés mellett is ki tudja szolgálni a követők igényeit, azonban valaki pont, hogy a pénzosztásnak köszönhetően lett a YouTube megkerülhetetlen része.

A platformot ismerők már sejthetik, hogy MrBeastről van szó, aki elképesztő pénzosztásai mellett legutóbb azzal került a hírekbe, hogy bizarr módon már a halála esetére is felkészült, a csatornáját pedig arra hagyja majd, aki egy játék keretein belül a legtöbb ideig rajta tudja tartani a kezét a koporsóján. 

A 106 millió feliratkozóval rendelkező tartalomgyártó ugyan tartalmainak és szponzorainak köszönhetően 2021-ben 54 millió dolláros vagyonnal rendelkezett, amely idénre csak tovább nőhet. Annak ellenére is, hogy az elképesztő bevételei mellett videóiban különböző feladatokért, vagy csak szórakozásból több tízezer dollárt is eladományoz, ebbe pedig még a gyártás és az emberi munkaerő fizetése benne sincsen. 

1,7 milliárdot is elkölt havonta videókra 

Így talán nem is meglepő annyira, hogy a havonta általában két videót készítő tartalomgyártó, egy hónapban 3-4 millió dollárt szór el a tartalmaira, az 1,7 milliárd forintnak megfelelő összeg tudatában már érthető, hogy a hetekben miért utasított vissza egy milliárd dolláros ajánlatot a csatorna tulajdonáért cserébe – írja az Independent

A 24 éves Jimmy Donaldson a fő fiókja mellett számos más YouTube-csatornát is üzemeltet, köztük a Beast Reacts, a MrBeast Gaming, a MrBeast Shorts névre hallgatót, emellett pedig egy jótékonysági csatornát is tulajdonol. MrBeast állítása szerint azonban még ezenfelül is komoly összegeket fordít a tartalmaira, a dollármilliók mellett havonta további 200 000 dollárt költ Beast Reacts és MrBeast Gaming csatornáira.

De ekkora költések mellett mégis ki figyel arra, hogy ne ússzon el az összes vagyona?

MrBeast kiadásait és ötleteit könyvelőcsapata felügyeli, minden új videó előtt jóváhagyva a pénzosztó tartalomgyártó terveit. 

Egyszerűen csak bemegyek, és mondom nekik, hogy 100 embernek akarok adni 100 ezer dollár. Ők meg csak annyit mondanak, hogy őrült vagyok

– mesélt a korántsem szigorúnak tűnő rendszerről a videós. 

A második 100 milliós feliratkozóbázis az övé a YouTube-on

MrBeast júliusban elérte a 100 millió feliratkozót a videómegosztó platformon, amellyel a második olyan tartalomgyártó lett, akinek sikerült ezt elérnie a YouTube-on – előtte csak PewDiePie, azaz a svéd Felix Kjellberg volt erre képes.

 A videós emiatt rendkívül hálás követőinek, akiket rendre meg is jutalmaz hálája jeléül. 

Nagyra értékelek mindenkit, aki megnézi a videóimat. Csak annyit teszek, hogy minden nap felébredek, és megszállottan foglalkozom azzal, hogyan a legjobb videókat készítsem, ez az egyetlen, ami érdekel. Ez az egyetlen dolog, ami valaha is igazán boldoggá tett

– mondta Donaldson, akit elmondása szerint nem boldogít a pénz, csak akkor, ha azt odaadhatja valakinek, miközben szórakoztató tartalmakat gyárt.

(Borítókép: MrBeast. Fotó:  Dave Kotinsky/Getty Images for MrBeast Burger)