Másfél millióan nézték, ahogy Stohl András pofára esett

DSC5612lq.PNG
2022.10.24. 09:14
Régi emlékeket, kulisszatitkokat, sőt bakikat is felelevenített vasárnap este az RTL, a csatorna 25. születésnapját ünneplő nosztalgiaműsorban. Előkerült a Mónika és a Balázs show, a Való Világ és az X-Faktor is, de Stohl András világraszóló esését is levetítették újra.

A TV2 múltidéző sorozata után az RTL is elindította a nosztalgiavonatot: vasárnap került adásba annak a kétrészes műsornak az első epizódja, amely a csatorna 25. születésnapjának apropóján az elmúlt negyedszázad emlékezetes televíziós momentumait gyűjti egy csokorba. Az RTL Sztoriban – a konkurencián levetített ünnepi adásokhoz hasonlóan – legendás képernyősök osztják meg az élményeiket a csatornával kapcsolatban, felelevenítve az RTL emblematikus produkcióit. 

Az első felvonásban jelenlegi és egykori tévés arcok avatták be a nézőket régi kulisszatitkokba, megszólalt Erős Antónia, Szellő István, Barabás Évi, Sebestyén Balázs, Istenes Bence, Lilu és Friderikusz Sándor is, a korábbi képernyősök közül pedig például Batiz Andrást, Ördög Nórát, Stohl Andrást, Erdélyi Mónikát, Vágó Istvánt, Alföldi Róbertet, Fábry Sándort és Kovács „Kokó” Istvánt is meghívták a műsorba. A TV2-vel ellentétben az RTL sorozatában nem egy közös stúdióbeszélgetés ad keretet az adásoknak – a vendégekkel külön-külön beszélgettek azokról a jelenetekről, amelyeket előzetesen megmutattak nekik. 

Szellő István is a nyitócsapatban volt

A műsor elején felidézték a csatorna indulását. 1997. október 27-én volt az RTL első igazi adásnapja, amikor is Szellő Istvánnak jutott az a feladat, hogy bemutassa a nézőknek a produkciókat és azok arcait. Bár a híradós emlékeiben kicsit kaotikusan él ez a pillanat, a végeredmény ehhez képest már akkor is elégedettséggel töltötte el. 

A vasárnap esti műsorban a meghívott vendégek többek közt azt is megosztották, mit jelentett számukra, amikor annak idején elstartolt a csatorna – Stohl András például azt mondta, az RTL alapjaiban változtatta meg az életét, Alföldi Róbert pedig úgy érzi, konkrétan ennek köszönheti a karrierjét. Ezt követően sorra vették azokat a műsorokat, amelyeket egykor a csatornánál vezettek, közben az is kiderült, ki hogyan került az RTL-hez, és hogy milyen volt a kollégák kapcsolata egymással.

Aki elintézte magát Vágó István előtt

A csatorna emblematikus műsorai közé tartozott annak idején a Mónika és a Balázs Show, amelyekre biztos, hogy nagyon sokan emlékeznek. Erdélyi Mónika egy hetilapban látta meg a hirdetést, hogy női műsorvezetőt keres egy országos tévé, amire azonnal jelentkezett – így lett aztán az RTL műsorvezetője. Sebestyén Balázs szintén átesett egy castingon, mielőtt megkapta a saját műsorát, majd miután kiderült, hogy a Mónika és a Balázs show-t ugyanabban a stúdióban forgatják, és Erdélyi Mónikával közös az öltözője, nem volt rest azonnal tudatni vele, hogy ő is megérkezett. 

Aláírt névjegykártyákat tettem ki mindenhova a Móninak – az öltözőszekrényére, a tükörre, a WC-re, az ajtajára –, jelezve, hogy itt vagyok. Tulajdonképpen rövid, de viharos viszonyunk itt meg is szűnt. Úgyhogy ez volt az én nagy bemutatkozásom, jelezve, hogy megérkeztem az RTL-hez – akkor én már elég szemtelen voltam a zenetévés időszakból…

– magyarázta Sebestyén Balázs, aki később Vágó Istvánnal is konfliktusba keveredett. Ugyan a közös, Pókerarc című műsoruk idején még jóban voltak, később azonban, amikor a Kalandra fal! egyik adásában Vadon Jánossal karöltve kifigurázta a kvízmestert, sikerült megsértenie. Bár a paródiával Sebestyén szerint nem lett volna gond, Vadon végül egy mondattal túlment azon a határon, amit még szabadott volna, a megjegyzéséből pedig óriási balhé lett. Vágó István annyira megbántódott, hogy hosszú évekbe telt, mire rendeződött a kapcsolatuk.

Ültünk az öltözőben, hogy miért nem tudtunk megállni, miért nem volt elég, hogy csak bejövünk, miért kellett ezt mondani? De valójában meg azt gondolom, hogy bele kellene hogy férjen. Bármekkora ikonok ők, fontos, hogy a humorhoz való viszonyukat és az önmagukon való nevetést azt meg tudják őrizni. Persze kicsit tovább csúsztunk. Az egész karrierünk valójában erről szól, hogy kimondunk dolgokat, idézőjelbe tesszük, de azért van egy kicsi üzenet is benne. Ki jól, ki kevésbé jól, ki érzékenyen, ki kicsit túlérzékenyen reagál erre

– magyarázta Sebestyén.

Stohl András esése örökre bevésődött

Ha már emblematikus műsorok, a Való Világ sem maradt ki a sorból, amit elsősorban Liluval elevenített fel a csatorna. A műsorvezetőnő elmondta, bár az első adásnál gyakorlatilag úgy lökték be a kamerák elé, ekkor fogalmazódott meg benne, hogy egész életében ezt szeretné csinálni. A valóságshow kapcsán később Majoros Péter neve is felmerült – a játékosok közül ugyanis ő volt az, aki a realityszerep után a legmagasabbra jutott.

Lilu később visszaemlékezett arra is, amikor Ördög Nórával közösen vezette a Csillag születik című tehetségkutatót. Ennek kapcsán kiemelte: olyasmire, hogy két női műsorvezető álljon a kamerák elé, még nem igazán volt példa azelőtt – ami a legfurább viszont, hogy mindketten máshogy látták a közös munkát: míg Ördög Nóra szerint jól működtek együtt, Lilu úgy gondolja, ez a próbálkozás kudarcba fulladt. Mondjuk ő eleinte Stohl Andrással sem igazán tudott jól együttműködni, Ördög Nóra viszont kifejezetten szeretett dolgozni a színésszel. Feltehetőleg ez Stohl részéről kölcsönös, főleg azok után, ahogy Ördög Nóra lereagálta, amikor 2007-ben, ugyancsak a Csillag születik című műsor élő show-jában egy hatalmasat esett. Aki látta, valószínűleg sosem felejti el ezt a pillanatot.

Éreztem, hogy megyek lefele a földre, láttam a lábamat, hogy egy, kettő… és komolyan azon gondolkodtam, hogy Bandi, másfél millióan nézik, hogy pofára estél, valahogy ebből tovább kell menni. Jó estét kívánok, ez itt a Csillag születik! – ez így történt

– kommentálta a szürreális jelenetet Stohl, aki az esés előtt egyébként lábsérülés miatt egy ideig gipszet, majd járógépet viselt. Az óriási zakózását látva Ördög Nóra elképesztő rutinnal és látszólag nagyon higgadtan csupán annyit mondott:

András egy hős, merthogy most először lépeget le ezeken a lépcsőkön a járógépe nélkül!

Nincsenek műbalhék az X-Faktorban

A Csillag születik mellett persze az X-Faktor sem maradt ki a sorból, amelynek jelenleg a tizenegyedik évadát láthatják szombatonként a nézők. A tehetségkutató mentorgárdája persze az évek során sokat változott, a mostani döntnökök közül Puskás Péter volt az, aki az RTL Sztoriban megosztotta a produkcióval kapcsolatos érzéseit. A színész ugye ebben a műsorban ismerte meg a párját, ennek ellenére nem csak jó emlékei kötődnek az X-Faktorhoz: az, amikor Gáspár Lacival élő adásban veszekedett, például nem tartozik kifejezetten a kellemes élmények közé. Bár sokan vádolják őket azzal, hogy a mentorok közötti vitákat megrendezik, Puskás ezt cáfolta, illetve arra is kitért, hogy általában nyugodt embernek tartják, ám

ha valaki kihozza a sodrából, az elég durva látványnak hat. 

A fentiek mellett még egy csomó olyan produkció előkerült a vasárnap esti műsorban, amelyek magunktól talán eszünkbe sem jutnának, ám ha emlékeztetnek, jó érzéssel gondolunk vissza rájuk. A ma is futó Híradó és Fókusz kulisszatitkai mellett a Fábry show, Friderikusz Sándor műsorai, az Éjjel-nappal Budapest és a Reggeli nagy pillanatai sem maradtak ki a sorból, a megszólaló képernyős arcok közül pedig – másokkal kiegészülve – többen az RTL Sztori második felvonásban is megjelennek majd, amit október 30-án láthatnak a nézők.

(Borítókép: Stohl András. Fotó: RTL)