A Gyűrűk Ura írójának lánya milliárdos vagyont hagyott hátra

GettyImages-828951512
2022.12.17. 12:03
Nemrég nyilvánosságra került dokumentumok szerint az év elején elhunyt Priscilla Tolkien 4,6 milliárd forintra rúgó örökséget hagyott az örökösökre.

A Gyűrűk Ura szerzőjének, J. R. R. Tolkiennek még márciusban hunyt el az utolsó élő gyermeke, a 92 éves Priscilla. A legendás írónak három fia is született, ők Priscillával egyetemben életük során törekedtek arra, hogy továbbvigyék a Tolkien-örökséget. A Daily Mail információi szerint a napokban kerültek nyilvánosságra Priscilla Tolkien hagyatéki dokumentumai, amelyekből kiderült, hogy a végrendeletében az áll, tízmillió fontos, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 4,6 milliárd forintos vagyont hagyott az örökösökre. 

Közvetlen örökösei ugyan nincsenek, mivel a legtovább élő Tolkien soha nem ment férjhez, illetve gyerekei sem születtek. Élete végéig szerényen élt, ami egyébként a családja nagy részére szintén jellemző volt. 

Priscilla Tolkien testvéreivel együtt az apja örökségét védelmezte egész élete során, és még attól sem riadt vissza, mikor jogi útra kellett terelnie egy ügyet az egyik legnagyobb filmstúdióval, a Warner Bros.-szel szemben. Nyolcvanmillió dollárra perelte be őket A Gyűrűk Urához és A hobbithoz kapcsolódó jogok miatt, végül 2017-ben sikerült megegyezniük peren kívül.

Két évvel ezelőtt halt meg az író harmadik fia, Christopher Tolkien 95 éves korában. Neki köszönhető többek között az, hogy kiadásra kerültek J. R. R. Tolkien posztumusz művei, A szilmarilok és a Középfölde historiája, amelyeket ő szerkesztett. Már gyerekkorától kezdve segített formálni apja könyveinek szereplőit, majd a nyomdokaiba is lépett. Christopher Tolkien 2,4 millió fontra, jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,1 milliárd forintra rúgó vagyont hagyott gyermekeire és feleségére.

(Borítókép: Priscilla Tolkien 2004. február 26-án. Fotó: Fiona Hanson / PA Images / Getty Images)